Zes heiligen in glas in lood maken de kapel van de monumentale Villa Jongerius compleet

In Atelier Domstad wordt hard gewerkt aan de nieuwe ramen voor Villa Jongerius
In Atelier Domstad wordt hard gewerkt aan de nieuwe ramen voor Villa Jongerius © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Utrecht - De kers op de taart, dat zijn de nieuwe glas in lood ramen in de kapel van de monumentale Villa Jongerius in Utrecht. De villa is in 1938 gebouwd door Jan Jongerius maar had de tand des tijds niet goed doorstaan. In 2010 werd begonnen met een grootscheepse renovatie, die inmiddels bijna is afgerond, maar de huiskapel moest het nog zonder gebrandschilderde ramen doen. Terwijl die er wel ingezeten hebben. Willem ter Steege, kleinzoon van Jan Jongerius: "Origineel zaten in de villa zes prachtige ramen, maar die waren in de container verdwenen."
Jan begon zijn carrière in de groentegroothandel van zijn vader. Met paard en wagen gingen zij met hun waren langs de vele kazernes rondom Utrecht. Rond die tijd werden paard en wagen steeds vaker ingeruild voor de automobiel en daar zag Jan wel handel in. In korte tijd slaagde hij erin zijn bedrijf uit te bouwen tot de grootste Ford-dealer van Nederland en fabrikant van onder andere autobussen, vrachtwagens en kraanwagens. Op het hoogtepunt van zijn succes had hij 650 medewerkers.
Villa Jongerius
Villa Jongerius © Martine van der Voort
Vlakbij het Merwedekanaal liet Jan Jongerius het hoofdkantoor van zijn bedrijf en de villa bouwen. Met dus een huiskapel, zodat hij dagelijks naar de kerk kon. Willem: "Ondanks dat ze bij de Antoniuskerk in de Kanaalstraat waren, wilden ze toch een huiskapel in hun nieuwe huis hebben. We hebben als kleinkinderen met die zes ramen geprobeerd de sfeer van het rooms katholieke geloof terug te brengen in de kapel. "
Jan, Heinnie en hun 10 kinderen
Jan, Heinnie en hun 10 kinderen © archief familie Jongerius
En dus komen er nieuwe glas in loodramen, met in het ontwerp een link met de familie Jongerius. Jan en zijn vrouw Heinnie hadden tien kinderen. In het gezin speelde het katholieke geloof een belangrijke rol. Jan zette zich in voor allerlei goede doelen en kreeg daarvoor zelfs een pauselijke onderscheiding.
Zoals in die tijd wel vaker voorkwam in een katholiek gezin, wijdden vier kinderen hun leven aan God en werden pastoor, non en pater. De andere zes stichtten een gezin. Uit elk gezin is een vertegenwoordiger betrokken bij de restauratie. "We hebben aan die zes kleinkinderen gevraagd: wie is jouw naamheilige, jouw beschermheilige. Dat zijn de zes afbeeldingen op de ramen in de kapel geworden. Mijn naam is Willem, maar dat is geen heilige. Ik heb drie doopnamen meegekregen, de tweede is Ingnatius, dus die heb ik gekozen."

God is liefde in koeienletters

Bij Atelier Domstad overlegt ontwerpster Margot Westermann over hoe de ramen er uiteindelijk uit moeten komen te zien. Want het gekleurde glas wordt niet alleen in lood gezet, maar ook gebrandschilderd. Het originele ontwerp uit de tijd dat de villa gebouwd is, is onbekend. De enige foto's zijn van de buitenkant van de villa en daarop is het ontwerp eigenlijk niet te zien. Vandaar dat het ontwerp aan de verbeelding van Margot werd overgelaten, al vormde de basis die zes heiligen.
Margot: "Ik heb informatie gevraagd bij het Catharijneconvent hoe het zit met heiligen, moeten ze wel of niet een aureool, zitten er nog regels aan." Er moest ook een tekst in komen, God is Liefde. Margot: "Ik fietste langs de villa en daar staat in koeienletters Jan Jongerius in het rood, dus voor God mag die tekst dan ook wel zo groot."
De nieuwe ramen in Villa Jongerius
De nieuwe ramen in Villa Jongerius © Martine van der Voort
Inmiddels zijn de ramen af en valt het zonlicht er doorheen. Willem: "Het is een fantastisch lichteffect, het licht valt dan op het altaar, dat is toch heel bijzonder." Margot: "Het is echt een magisch moment als door het gekleurde glas het licht valt."
De villa Jongerius inclusief de huiskapel is te bezoeken tijdens een rondleiding.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.