Utrechtse Spanjaard Edwin Winkels kijkt uit naar de Vuelta: 'Ik vertel altijd dat we hier ook grachten hebben'

Utrecht - Sportjournalist en schrijver Edwin Winkels verheugt zich op de start van de Vuelta in Nederland. Alles komt even samen: zijn Utrechtse roots, zijn liefde voor wielrennen en natuurlijk Spanje, het land waar hij sinds 1988 woont. Met Vuelta-verslaggever Jet Verheijen probeerde hij vandaag de Grebbeberg in Rhenen te beklimmen voor de rubriek Jet's Bakfiets.
Al fietsend wijst Winkels erop hoe bijzonder het is dat de Spaanse wielerronde voor de tweede keer in Nederland start. De vorige keer was in 2009 op het TT-circuit in Assen. "De Vuelta start niet vaak in het buitenland. Ze hebben het dus wel leuk gevonden hier. Als grote ronde wil je in een echt wielerland starten en Utrecht is natuurlijk de ultieme fietsstad."
Als Spanjaarden beelden zien van de fietsdrukte hier, gaan ze volgens Winkels 'flippen'. "Ik liep zelf deze week weer eens door Utrecht en verbaasde me er weer over hoe belachelijk veel fietsen er zijn. Echt ongelofelijk. Vroeger had je die fietsflats bij het station, maar nu staan ze echt overal. Dat vind je nergens ter wereld in deze aantallen."
Winkels denkt dat de stad en provincie Utrecht veel kunnen hebben aan de komst van de Vuelta. "Je zag het onlangs ook weer bij de Tour de France die van start ging in Kopenhagen. Mensen waren daar heel enthousiast over en Spanjaarden die Utrecht op tv zien zullen straks ook denken: wat is het daar leuk."
Edwin Winkels op de Grebbeberg: 'Ik ben helemaal geen klimmer'
Utrecht en Amsterdam
Toeristen identificeren Nederland met Amsterdam, maar Winkels probeert altijd Utrecht te verkopen. "Ik vertel Spanjaarden dat we hier ook grachten hebben waar je zelfs aan het water op een terras kan zitten op de werf. In Amsterdam kan dat niet. Daarnaast denk ik dat het goed is om als stad de wereld te kunnen laten zien hoe belangrijk de fiets is anno 2022, nu we steeds meer van fossiele brandstoffen af moeten en van al die auto's."
Voor de wielrenners die meedoen aan de Vuelta is een start in het buitenland lichtelijk absurd, stelt Winkels. "De Giro startte in Boedapest, de Tour in Kopenhagen en nu dus de Vuelta in Utrecht. Dat past ook eigenlijk weer niet in deze tijd van duurzaamheid, want die hele karavaan moet straks weer naar Spanje afreizen voor het vervolg van de ronde."
Geen totale gekte
De Vuelta is voor renners de meest ontspannen ronde van de grote drie, weet de schrijver van het boek La Vuelta: heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje. "Ze willen natuurlijk wel winnen, want het is ook een ronde waar ze wat goed kunnen maken aan het einde van het seizoen, maar de druk is minder groot dan bij de Giro en Tour. Er is bijvoorbeeld minder pers en je ziet bij de Vuelta niet de totale gekte zoals bij de Tour."
Voor het peloton is het wel heftig om in Nederland te fietsen, zegt Winkels. "In Spanje heb je lange wegen in totaal verlaten landschappen, maar hier in Nederland is het keren en draaien en er zijn veel rotondes. Daar worden ze knettergek van met snelheden van 50 kilometer per uur. In Spanje is er minder gevaar. Ik hoop ook dat de regen de renners bespaard blijft, zodat valpartijen uitblijven tijdens de Nederlandse etappes."