Heroïsche kanaaltocht Utrechts zwemteam geslaagd ondanks golven, kwallen en zeeziekte: 'Het was super!'

Utrecht - De zwemsters van Team 5Ladies@Sea zijn erin geslaagd om heen en terug het kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te steken. Zaterdag om 06.30 uur Nederlandse tijd begonnen zij vanaf Dover aan de tocht. Zonder overnachting zwommen ze meteen terug en vanmiddag zetten ze weer voet aan de grond in Engeland.
De vijf deelneemsters.
De vijf deelneemsters. © damesteam 5Ladies@Sea
"Het was super, een onvergetelijke ervaring met prachtige zonsopkomsten, zonsondergangen en volle maan." Teamlid Claudia Broeke klinkt trots aan de telefoon. Ze is eigenaar van zwemanalyse.nl en trainer. Zwemmen is haar passie. Samen met teamgenoten Marit Boots (48), Astrid Smits (45), Heleen Tollenaar (50), Claudia Emck (63) besloot ze de uitdaging aan te gaan.
De vijf zwemsters, onder wie drie uit Utrecht, hebben de tocht afgelegd in estafettevorm. "Om de beurt hebben we steeds een uur gezwommen. We hadden verwacht dat we er dertig uur over zouden doen en het is dertig uur en twee minuten geworden. In totaal hebben we 140 kilometer afgelegd."

Voor de officiële kanaaloversteek gelden strenge eisen. Zo dien je een medische test met succes te voltooien. Verder moet elke deelnemer tweeënhalf uur lang in koud water (max 16 graden) kunnen zwemmen. Ook hebben de deelneemsters geoefend met zwemmen in zout water en zwemmen in de nacht en droegen ze voor de zekerheid pleisters tegen zeeziekte.

Tegenslag

Hoewel de oversteek succesvol is verlopen, ging niet alles van een leien dakje. "Er was een behoorlijke wind, waardoor we op de heenweg golfslag tegen hadden en dat was best heftig. We hebben er heen ook zeventien uur over gedaan en terug dertien uur, een behoorlijk groot verschil. Verder waren een paar van ons een beetje zeeziek op de boot en ging ik zelf door een kwallenveld. Dat heb je liever niet, maar het is goed afgelopen."
Teamlid Marit Boots met op de achtergrond een schip met meer dan 4500 containers.
Teamlid Marit Boots met op de achtergrond een schip met meer dan 4500 containers. © Team ZwemAnalyse
De zwemsters zijn moe en de schouders doen zeer, maar ze zijn positief verrast over wat ze aankunnen. "We hebben allemaal zes keer een uur gezwommen in de zee en door alle training is dat ons goed afgegaan. We zijn nu net klaar en hebben een dag rust nodig, maar dinsdag gaan we het water weer in, want we blijven hier een tijdje met elkaar. Als liefhebber is het verleidelijk om hier aan de Engelse kust nog even te gaan zwemmen."
De kanaaltocht smaakt naar meer. Voorzichtig spreekt Claudia al over andere doelen. "Misschien in Zweden solo een meer over zwemmen en er zijn nog wel meer plannen, maar eerst gaan we dit vieren."