Man dagenlang vast in Utrechts appartement door kapotte lift

© Pixabay
Utrecht - In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zit sinds woensdag een 31-jarige man vast in zijn appartement. Hij woont op de vijfde etage aan de Jazzsingel en kan door een defecte lift niet naar beneden komen. De trap nemen is geen optie, omdat de bewoner in een rolstoel zit.
Toen de lift woensdagochtend niet meer bleek te werken, nam de man al snel contact op met woningcorporatie Bo-Ex. Omdat zij het niet konden verhelpen, werd liftbedrijf Schindler ingeschakeld. "Zij dachten het op te kunnen lossen", licht een woordvoerder van Bo-Ex toe. "Tot vandaag is er elke dag een monteur op bezoek geweest. Maar het is niet gelukt."

Externe partij

Het probleem met de lift is namelijk specialistischer dan de woningcorporatie vooraf dacht. Hij zit 'vast' omdat er een defect aan de bovenkant zit. Op die plek is eerst een steiger nodig voordat het probleem aangepakt kan worden. "Daar is een externe partij voor nodig die pas maandag hier tijd voor heeft."
Tot dan kan de bewoner van het appartement op vijf hoog geen kant op. Dat is niet alleen onaangenaam omdat de man een spierziekte heeft en daarom een rolstoel gebruikt. Hij is ook herstellende van corona en heeft het, in combinatie met het warme weer van de afgelopen dagen, erg benauwd. "Ik voel me enorm machteloos."
De man had in de tussentijd graag een oplossing vanuit Bo-Ex gezien. "Een hotelkamer waar ik in kan tot de lift gemaakt is, was fijn geweest. En ik vind dat ik ook recht heb op een schadevergoeding, zoals een maand gratis huur. Ik voel me gewoon niet begrepen. Dit is al de tweede keer in twee maanden..."

Geen hotel, wel airco

Een projectmanager van Bo-Ex ging vandaag bij de man langs om samen naar een tussenweg te zoeken. Tijdelijk onderdak in een hotel bleek echter al snel geen optie. "De man heeft een rolstoel die meer dan 150 kilo weegt, dat is te zwaar en te breed om mee van een traplift af te gaan. En een brandweer laten aanrukken, gebeurt alleen in noodsituaties. Dat is dit niet. Wel gaan we, tot de lift is gemaakt, het appartement voorzien van een mobiele airco."
Over de schadevergoeding kan de woningcorporatie verder weinig zeggen. "De wens van de bewoner is bij ons bekend, maar daar wordt maandag een besluit over gemaakt." Op die dag wordt dus ook een nieuwe poging gedaan om de lift aan de Jazzsingel te repareren. Maar de garantie of 'ie dan weer werkt, durft Bo-Ex niet te geven. "Dat weet ook Schindler niet. We gaan er wel vanuit, maar ik heb helaas geen glazen bol."