NS en vakbonden komen er niet uit: nieuwe stakingen volgen

© Tobias Bos
Utrecht - De treinreiziger kan op korte termijn weer acties en stakingen op het spoor verwachten. Na vijf onderhandelrondes is er nog geen akkoord tussen de vakbonden en de NS over een nieuwe cao voor het treinpersoneel.
De vakbonden stelden eerder een ultimatum aan het spoorbedrijf. Hierin eisten ze dat de NS akkoord zou gaan met hun nieuwe cao-eisen. Die gestelde datum liep vandaag af, zonder overeenkomst dus. Een woordvoerder van FNV Spoor laat daarom weten nieuwe stakingen voor te bereiden. "Hoe, wat en wanneer weten we nog niet precies. Dat draaiboek zijn we nu aan het afronden."

Onoverbrugbaar verschil

Volgens de vakbond zijn de beide partijen in al hun onderhandelrondes maar weinig opgeschoten. "Het verschil tussen wens en aanbod is nog te groot." Eén van de belangrijkste wensen vanuit de FNV is een automatische prijscompensatie ten opzichte van de huidige inflatie. "Ook op dat punt is de kloof nu onoverbrugbaar."
Al voordat de onderhandelingen begonnen, dreigden de spoorbonden met nieuwe acties en stakingen. Vandaag liet de NS weten die te beantwoorden met een mogelijke stap richting de rechter. Volgens het spoorbedrijf kunnen zulke acties "zeer schadelijke gevolgen hebben". Onder andere voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.
De FNV zegt op haar beurt niet geschrokken te zijn van dit dreigement. "Wij schrikken sowieso niet zo gauw." En over de gevolgen voor de reiziger: "Tsja, stakingen zijn nooit leuk voor getroffenen. We gaan er daarom ook zo veel mogelijk aan doen om de reiziger te ontzien. Maar het feit blijft dat er straks geen treinen zullen rijden."