Drie Utrechters zwemmen van Engeland naar Frankrijk en terug: 'Kanaal over is de droom van iedere zwemmer'

© damesteam 5Ladies@Sea
Utrecht - Voor de een een hobby, voor de ander een passie om tot het uiterste te gaan. Het kanaal van Engeland naar Frankrijk overzwemmen is de zwemtocht der zwemtochten voor de drie Utrechters van het damesteam 5Ladies@Sea, aldus teamlid Claudia Broeke. Vanmorgen om 06.30 uur Nederlandse tijd begonnen zij vanaf Dover aan hun langste zwemtocht. Ook zwemmen ze zonder overnachting meteen terug. "Het is de wal aantikken en dan direct weer terug. Anders zijn we illegaal in Frankrijk."
Het gaat in estafettevorm, vertelt Broeke (49) telefonisch, aangezien het team al in Engeland is. Zij is eigenaar van zwemanalyse.nl en trainer. Zwemmen is haar passie. "Het kanaal overzwemmen is de droom van iedere zwemmer", vertelt ze.
© damesteam 5Ladies@Sea
Samen met teamgenoten Marit Boots (48), Astrid Smits (45), Heleen Tollenaar (50), Claudia Emck (63) gaat ze - in deze volgorde - de oversteek maken. "Iedereen zwemt een uur. We verwachten er in totaal dertig uur over te doen." In de meest rechte lijn zou de afstand tweemaal 33 kilometer zijn. Omdat het springtij is, dus veel verschil tussen eb en vloed is, kan de afstand zelfs wel 130 kilometer worden.
Training kanaaloversteek
Training kanaaloversteek © damesteam 5Ladies@Sea
Voor wie denkt dat de zee ze wel een handje zal helpen heeft het mis. "De stroming komt altijd van de zijkant, we moeten altijd vooruit zwemmen." Een boot vaart mee, de schipper bepaalt de koers. Terwijl de een zwemt zal de rest van het team op de boot zijn.
We moeten de wal aantikken en terug, anders zijn we illegaal in Frankrijk
Claudia Broeke
Training
Training © damesteam 5Ladies@Sea

Wal aantikken en terug

Omdat Frankrijk de kanaaloversteek niet ondersteunt, mogen zij daar niet aan land komen. "Het is niet de officiële manier van Frankrijk binnenkomen, anders zijn we daar illegaal. Het is letterlijk de wal aantikken en terugzwemmen", zegt Claudia. In Engeland daarentegen is er een speciale bond, de Channel Swimming Association. De bond bepaalt de regels en houdt een register bij van zwemmers die de oversteek succesvol hebben volbracht. Zo is een wetsuit dragen niet toegestaan. Het team zal alleen een badpak, badmuts, zwembril en eventueel oordoppen mogen dragen. Naast opname in het officiële register ontvangt iedereen een certificaat.
Training kanaaloversteek
Training kanaaloversteek © damesteam 5Ladies@Sea

Voorbereiding

Niet iedereen die kan zwemmen kan de officiële kanaaloversteek maken. Hier gelden strenge eisen voor. Zo dien je een medische test met succes te voltooien. Verder moet elke deelnemer tweeënhalf uur lang in koud water (max 16 graden) kunnen zwemmen. Ook hebben de dames geoefend met zwemmen in zout water en zwemmen in de nacht. Ook dragen ze voor de zekerheid pleisters tegen zeeziekte.
Klinkt best gevaarlijk, maar volgens Claudia valt het mee: "Nee, we kunnen wel kwallen tegenkomen maar dan is het een kwestie van doorzwemmen. Wij willen natuurlijk ook langer leven dan tot 13 augustus 2022."
Inmiddels duurt de voorbereiding wat langer dan gepland. Het team wilde in 2020 de oversteek maken, maar dat ging vanwege corona niet door. In 2021 gingen ze ook niet omdat de wind toen te hard was. Dit jaar moet dus hét jaar worden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.