Van der Maarel vervangt geblesseerde van der Hoorn, twijfels over basisplaats Dost

© Orange Pictures
Utrecht - Mark van der Maarel is zaterdagavond de vervanger van de geblesseerde Mike van der Hoorn, in de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht in het seizoen 2022/2023. Dat bevestigt trainer Henk Fraser daags voor het duel met SC Cambuur. Of Bas Dost tegen de Friezen in de basis start is nog niet duidelijk. De spits scoorde vorige week als invaller twee keer tegen RKC.
Fraser kan niet zeggen hoe lang Van der Hoorn er uit ligt, maar doet niet geheimzinnig over zijn vervanger. "Mark heeft een goeie voorbereiding gehad en het was al een lastige keuze. Hij is de eerste gegadigde om Mikes positie over te nemen", aldus Fraser na de vrijdagtraining.
Of Dost, die zaterdag in Waalwijk op de bank begon omdat hij niet topfit was, tegen Cambuur in de basiself staat, is nog niet zeker. "Het seizoen is nog heel lang en je wilt niet in de eerste wedstrijd een speler zes tot acht weken kwijtraken", stelt de Utrecht-trainer. "Maar het is voor dit weekend wel een discussie: doen we nog een weekje voorzichtig of laten we hem starten? Het is wel een thuiswedstrijd."
Henk Fraser: "Het kost tijd om de manier waarop wij willen spelen onder de knie te krijgen"
Na het puntenverlies in Waalwijk is het voor Fraser duidelijk dat er tegen Cambuur wèl gewonnen moet worden. "We spelen zoals we begonnen tegen Shakhtar en tegen RKC. Maar de manier waarop we willen voetballen vergt tijd, we moeten wennen aan een systeem waarin je heel erg aanvallend denkt", besluit Fraser.

Van der Maarel komt weer bovendrijven

Mark van der Maarel is dus weer basisspeler. En het is niet voor het eerst dat de verdediger een seizoen op de bank begint. "De kans komt nu wel heel snel, maar dat maakt het niet minder frustrerend dat ik afgelopen zaterdag niet mocht starten. Daar vond ik wel wat van want ik had een goede voorbereiding gedraaid."
Ondanks die goede voorbereiding koos Fraser vorige week voor anderen; een vaak terugkerend verhaal voor Van der Maarel. "Ik maak het trainers ook wel makkelijk omdat ik ben wie ik ben", zegt de verdediger daarover. "Ik doe mijn best en ik klaag niet al te veel."
"Ik ben blijkbaar een waarde voor het team"
Daarbij speelt mogelijk ook Van der Maarels imago een rol. Veel voetbalvolgers vinden het een wonder dat een speler van zijn kaliber zóveel eredivisieduels heeft gespeeld. De 33-jarige verdediger debuteerde in 2009 in de Utrechtse hoofdmacht en heeft er inmiddels ruim 300 duels opzitten.
"Soms vecht ik wel een beetje tegen dat imago. Maar er is ook een reden dat ik altijd weer kom bovendrijven. Ik ben blijkbaar een waarde voor het team", aldus Van der Maarel. "Misschien denken mensen op voorhand soms dat ik niet meer nodig ben, maar de praktijk blijkt dan anders te zijn."

FC Utrecht - SC Cambuur begint zaterdag om 20.00 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.