Vuelta-koorts loopt op, maar kersverse wethouder is niet nerveus: 'Vooral spannend of het lekker weer wordt'

Wethouder Susanne Schilderman met in de bakfiets Vuelta-verslaggever Jet Verheijen.
Wethouder Susanne Schilderman met in de bakfiets Vuelta-verslaggever Jet Verheijen. © Sanne Hermans
Utrecht - Is Utrecht wel klaar voor de Vuelta, precies een week voor de start? Wethouder Susanne Schilderman is niet nerveus en heeft het volste vertrouwen in een goede afloop. "Ik vind het vooral spannend of het lekker weer wordt. Verder heb ik er gewoon heel veel zin in", vertelt ze.
Schilderman is vandaag de eerste gast in de RTV Utrecht-rubriek Jet's Bakfiets, waarin de komende tijd verschillende prominenten zullen praten over wielrennen en de Vuelta. Ze is pas twee maanden wethouder in Utrecht en onder meer verantwoordelijk voor Financiën, Economische Zaken, Circulaire Economie en Openbare Ruimte. Hiervoor was ze zeven jaar raadslid en (vice-)fractievoorzitter voor D66. Schilderman maakte zich in die rol onder meer sterk voor goede inrichting van fietspaden, meer groen in de buurt en betaalbare woningen.
Ze houdt zelf van fietsen en maakte tochten naar Boedapest en Rome. Zondag doet ze mee aan de toerversie van de Vuelta. "Ik heb me opgegeven voor de 80 kilometer. Getraind heb ik niet echt, dus ik hoop dat het goed gaat, hahaha..." Op Duolingo heeft Schilderman voor de zekerheid een beetje Spaans geoefend, want tijdens het Vuelta-weekend zal ze gewoon moeten werken, al zal ze zeker ook gaan genieten van de wielersfeer. "Het bruist natuurlijk in de stad. Ik ga vrijdagavond in ieder geval naar de Jaarbeurs, waar de start en finish zijn van de ploegentijdrit. Ook ben ik zaterdag te vinden op het Utrecht Science Park, waar de finish is van de tweede etappe."
Utrecht verwacht 550.000 tot 600.000 Vuelta-bezoekers

Paaltjes weghalen

Utrecht verwacht gedurende de Vuelta-dagen 550.000 tot 600.000 bezoekers. Schilderman: "Dat zou prachtig zijn en dat we kunnen zeker aan. Deze mensen zijn natuurlijk ook niet allemaal tegelijk op één plek." Ook over het parcours heeft ze geen zorgen. "De route is de afgelopen maanden meerdere keren geïnspecteerd, bomen zijn gesnoeid en feestelijk ingepakt. Het ziet er goed uit. Wel worden nu de laatste obstakels verwijderd, want er staan op dit moment meer paaltjes dan goed is voor een wielerkoers."
Na de Giro en de Tour is de Vuelta de derde grote ronde die Utrecht binnenhaalt. Uniek in de wereld, maar waar is het eigenlijk voor nodig? "Allereerst is het gewoon heel leuk om zo'n groot evenement te organiseren, maar we hebben ook onze duurzame ambities. La Vuelta Holanda heeft bijvoorbeeld als eerste een groene reclamekaravaan. Verder past fietsen echt bij Utrecht en wat we als stad willen uitdragen. Op de Maliebaan ligt het oudste fietspad, we hebben de grootste fietsenstalling, de drukste fietsknooppunten en we zijn net uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld. Hopelijk spoort het mensen aan om vaker de fiets te pakken, want dat is gezond en goed voor het milieu."
De wethouder ziet in haar omgeving dat mensen steeds meer zin krijgen in de Vuelta. "We hebben heel veel wielerfans in de stad, merk ik. Ik krijg veel vragen: waar komen de renners, waar kan ik kijken? En mensen herinneren zich natuurlijk nog de Tour." Heeft ze nog een tip voor de inwoners van de stad? "Laat je vrienden en familie op tijd komen, zodat je een mooi plekje hebt en check tijdens het Vuelta-weekend waar je met de auto de stad in en uit kan. Dat kan bijvoorbeeld op de website van La Vuelta Holanda."