Hoogtepunt vallende sterren vannacht te zien: 'Dat wil je niet missen'

© NASA, Twitter
Utrecht - Ben jij een liefhebber van vallende sterren? Dan is het komende nacht het moment om te kijken. Tussen 03.00 en 04.00 bereikt de meteorenzwerm Perseïden namelijk zijn hoogtepunt. In dat uur zijn er zo'n tien vallende sterren te zien.
Ieder jaar bereikt de meteorenzwerm op hetzelfde moment het hoogtepunt. "Dit jaar zijn de omstandigheden alleen niet ideaal", zegt Felix Bettonvil van Sonnenborgh Sterrenwacht in Utrecht. "Het is dit jaar helaas volle maan en daarom niet zo donker. Vallende sterren zijn het beste te zien bij helder en donker weer. In een gunstig jaar zijn er op het hoogtepunt zo'n 60 tot 80 meteoren te zien. We hebben dit jaar dus een beetje pech."

Hoe ontstaat een vallende ster?
Wanneer kleine steentjes onze dampkring binnenkomen zorgen deze ervoor dat de lucht oplicht. Dit komt omdat de deeltjes zo snel gaan dat deze genoeg energie opleveren om de lucht te laten gloeien. Wij zien vervolgens een lichtstreepje in de lucht. Een vallende ster is dus eigenlijk geen ster, de officiële naam is een meteoor.

Blote oog of telescoop?

Wie de telescoop erbij pakt komt van een koude kermis thuis. Bettonvil: "Meteoren zie je het beste met het blote oog. Als je met een telescoop kijkt zie je maar een heel klein stukje sterrenhemel. De kans dat er precies op dat moment een vallende ster door je beeld gaat is heel klein. Je kunt van tevoren namelijk niet zeggen waar er één verschijnt. Kijk dus gewoon met blote oog naar de hemel en breng een zo'n groot mogelijk stuk in beeld."
Bettonvil zit vannacht klaar: "Dit wil je niet missen, het is ieder jaar weer een feest. Wetenschappelijk gezien is het interessant omdat ieder jaar de activiteit een klein beetje verandert. We willen graag weten hoe dat zit."
Het aantal vallende sterren neemt na het toppunt vannacht snel af. "Als je het goed bestudeert zijn er een paar weken lang vallende sterren te zien. Maar zo kijkend met het blote oog zijn de meteoren een nacht ervoor en erna nog te zien en dan vlakt het snel af: dan zijn het er nog een paar per nacht. Het is dus nu het moment om te kijken."