Toerfietsers treden in de wielsporen van de Vuelta: 'Ik vind het nog best een eind!'

© RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Utrecht - De wekker ging vanochtend vroeg voor zo'n vijfduizend Vuelta-fans. Op hun eigen fiets begaven ze zich op dezelfde paden die hun wielrenhelden volgende week fietsen tijdens de wielerronde de Vuelta.
Joep (23) kijkt er al weken naar uit. Hij is wielerfan van het eerste uur en stapt zelf ook graag op de fiets. Al is het de eerste keer dat hij zó ver fietst. "60 kilometer noemen ze dan 'recreatief', maar ik vind het nog best een eind."
Toerfietsers treden in de wielsporen van de Vuelta: 'Ik vind het nog best een eind!'
Hij is een van de duizenden amateurwielrenners die vandaag de tourversie van de Vuelta rijden. Ze starten op de Croeselaan in Utrecht. Een wielerronde voor amateurs zou je het kunnen noemen. "We willen iedereen de beleving geven hoe het is om deze etappes door onze prachtige provincie te rijden", zegt Martin de Ruijter van de organisatie.
Veel van hen staan volgende week langs de hekken om hun wielerhelden te bewonderen, maar op het zadel maak je het pas écht mee. Dat zeggen ook vader Henk en zoon Robert, die de tour samen rijden. Robert doet de 60 kilometer op zijn eigen fiets, compleet met 'windvangende' bel en kinderzitje. Voor een toptijd gaan ze toch niet. Het gaat om de ervaring en de gezelligheid. "De racefiets hebben we lang geleden al aan de wilgen gehangen, maar deze kilometers zijn goed te doen."
Vader Henk en Zoon Robert doen vooral mee voor de gezelligheid.
Vader Henk en Zoon Robert doen vooral mee voor de gezelligheid. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer

Liters water

Een paar minuten voor het startschot onderdrukken een paar wielrenners hun gaap. De wekker ging vroeg vanochtend. Vanwege de hitte heeft de organisatie de etappe twee uur naar voren geschoven.
"Ook zijn er extra waterpunten en we hebben extra mobiele EHBO'ers ingezet om te kijken of ze onderweg mensen tegenkomen die slecht tegen de hitte kunnen. Zo proberen we alles in goede banen te leiden", zegt de Ruijter. "En tegen iedereen zeggen we: fiets met twee gevulde bidons, drink genoeg en smeer je in."

Politiek peloton

Terwijl de Spaanse hits door de speakers schallen, begeven alle deelnemers zich een voor een naar de start. Tussen de families, vriendengroepen en bedrijventeams, start vooraan een opvallend groep: een politiek peloton. Compleet met burgemeesters, ministers en bestuurders van de provincie.
Het is een trots moment voor gedeputeerde Mirjam Sterk. "Het is heel bijzonder dat we een deel van de ploegentijdrit door de stad Utrecht rijden. Zelf ben ik enorm fan van het Krommerijngebied en de Utrechtse Heuvelrug en die tikken we vandaag ook nog even aan."
Zelf stapt ze wat onwennig op de racefiets. "Ik ben wel een fietser, maar geen wielrenner. Maar ik ga het gewoon doen. Wie weet smaakt het wel naar meer!"
Niet alleen de fietsers, ook de stalen ros moet in topconditie zijn.
Niet alleen de fietsers, ook de stalen ros moet in topconditie zijn. © RTV Utrecht/ Bernadette

Lekke band

Nog vijf minuten. Iedereen lijkt er klaar voor, op een enkeling na. Een lekke band, vlak voor de start. Zal je altijd zien. "Ik probeerde 'm gisteren zelf op te pompen, maar dat lukt niet", zegt een renner gepijnigd. "Ik fiets vandaag 126 kilometer, dus ik ga het nodig hebben."
Gelukkig is daar de fietsenmaker om te helpen. "Die is zo geplakt, kom maar." Hij is voorlopig nog wel even zoet met al deze klussen. "Je zult je verbazen waar mensen allemaal mee komen: een gebroken ketting, kapotte spaak, derailleur kapot, lekke banden. Noem het maar op."
Met wat smeerwerk is het euvel verholpen voor je 'Vuelta' kunt zeggen. De jonge fietser kan weer op pad. Net op tijd voor het startschot. "3, 2, 1… en gaan!"