'Filmende fietser' begrijpt Utrechtse titel van beste fietsstad, maar: 'Situatie bij station zwaar ondermaats'

© RTV Utrecht
Utrecht - Elk stadsdeel en alle fietspaden van Utrecht legt 'de filmende fietser' Geert van der Wilt vast met zijn camera. Dat de stad deze week volgens de Global Bicycle Cities Index - net als in 2020 - wederom werd uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld, verbaast de fietsfanaat niet: "Ik denk dat Utrecht terecht aanspraak mag maken op die mooie titel."
Van der Wilt draagt zelf ook actief bij aan het positieve fietsimago van de stad. Met zijn video's heeft de Utrechter inmiddels zelfs een internationale achterban. Hij legt uit waarom het logisch is dat Utrecht wederom op plek één staat. "Het begint met de infrastructuur die goed is. De fietspaden, fietsstraten en stallingen zijn goed geregeld."
En dat zijn nog maar een paar van de positieve punten in het oordeel van de man die vrijwel elk Utrechts fietspad kent. "De grootte van de stad is prettig. Je kunt overal met de fiets naartoe. Daarnaast is er een mooie diversiteit tussen het stadse en het groen aan de rand van de stad."
Utrecht is verkozen als beste fietsstad ter wereld en dit is waarom
Bij de Global Bicycle Cities Index scoort een stad op zestien verschillende onderdelen. Belangrijke thema's zijn veiligheid, infrastructuur en of er bijvoorbeeld voor iedereen toegankelijk fietsen beschikbaar zijn. Niet geheel onverwacht scoort Utrecht als winnaar overal hoog.
Toch valt ook in de beste fietsstad van de wereld nog wel wat aan te merken, blijkt uit een kleine rondgang onder passerende fietsers. "In Leiden hoef je een stuk minder lang te wachten op het stoplicht", vertelt een jongedame. Terwijl anderen zich juist beklagen over het aantal wegwerkzaamheden en bouwprojecten langs de weg: "Hier bij het station is het al langere tijd een chaos. Het is een grote bouwput."
En daar hebben we ook een kritiekpunt van de filmende fietser te pakken. Ook Van der Wilt vindt de situatie aan de stadszijde van het station voor verbetering vatbaar. "Het is hier zwaar ondermaats", vindt hij.
Voor de rest ziet hij in Utrecht voornamelijk dat er veel rekening gehouden wordt met fietsers en is hij het uitgesproken eens met de nummer één-notering. Hij waarschuwt wel voor het feit dat het steeds drukker wordt qua fietsers en dat er ook steeds meer e-bikes met hogere snelheidsmogelijkheden op het fietspad bijkomen: "Je kunt nu als gemeente niet achteruit gaan leunen, anders kun je volgend jaar die titel wel vergeten."