Podcast Eerst de Vuelta, dan de Tour: Jan Janssen over zijn dubbelslag en het Utrechtse drieluik

© Jeroen Wielaert
Utrecht - Eerst de Vuelta, dan de Tour. Het was nog nooit vertoond. Jan Janssen won in mei 1967 als eerste Nederlander de Ronde van Spanje. Een jaar later werd hij pas echt legendarisch door dit te herhalen in Frankrijk. In de aanloop naar de start van de Vuelta in Utrecht nam Jeroen Wielaert de nu 82-jarige Janssen voor een indringende podcast terug naar zijn succesvolle sixties.
Thuis in Putte haalt Jan graag de Spaanse leiderstrui uit de kast en legt hem op de woonkamertafel. Hij zegt: "Hij is citroengeel. Dat kraagje, die borstzakjes, heel ouderwets. Er staat een naam op: 'El Correo Español'. Het is een kleinood dat ik met veel plezier bewaar. Hij is nog als nieuw. De mot zit er niet in. Diverse musea hebben belangstelling."
Janssen was bijna 27 toen hij debuteerde in de Ronde van Spanje. Een jaar eerder had hij de Tour al kunnen winnen, maar dat ging mis. Hij is er kort over: "Door omstandigheden is dat niet gelukt, deels door eigen schuld."

Terug naar 1967

Hij was Nederlander in Franse dienst bij de ploeg Pelforth-Lejeune, met ploegleider Maurice de Muer. De Spaanse Ronde opende op 27 april '67 met twee ritten in en om Vigo, havenstad in het zuiden van Galicië, vlak bij Portugal. De Belg Guido Reybrouck won de eerste halve etappe van 110 kilometer. Daarna volgde een ultrakorte tijdrit van iets meer dan 4 kilometer.
Janssen won en kreeg de leiderstrui. Daags erna raakte hij hem in de rit Pontevedra-Orense kwijt aan de Spanjaard Domingo Perurena. Tot zijn verrassing zag de renner uit Nootdorp zijn naam herhaaldelijk op borden langs de weg staan – hij was blijkbaar ook populair in Spanje, Juan Juanssen.
De Vuelta ging diagonaal dwars door Spanje, via Salamanca en Madrid naar de oostkust. Daar hadden een stel renners van de Nederlandse Televizier-ploeg onder leiding van Kees Pellenaars succes. Eef Dolman won in Benidorm, Gerben Karstens daags erna in Valencia. Deze zegereeks werd doorgezet in deelritten naar Barcelona, gewonnen door Jan Harings en andermaal Gerben Karstens.
© Jeroen Wielaert

Kalm

Janssens ploeggenoot Jean-Pierre Ducasse, een begaafde Franse klimmer was in Benidorm klassementsleider geworden. Hij had een forse voorsprong op Janssen, maar die bleef daar kalm onder. Het was belangrijker afstand te nemen van de Spaanse concurrentie. De Ronde keerde naar het noorden, richting de Pyreneeën en het Baskenland.
Ducasse verloor onder hevige regenval veel tijd in de bergtijdrit van Laguardia naar Vitoria, maar hield de leiderstrui nog. Janssen kwam dichterbij, had in een gezamenlijke verkenning in de auto met De Muer gezien hoe nerveus Ducasse was geworden.
Het was aan Janssen om het af te maken in het slotweekend. Het werd een drievoudig Nederlands succes. Karstens won de tijdrit Villabona-Zarauz en de slotetappe Zarauz-Bilbao. Janssen verzamelde tijd genoeg om al in Zarauz de Spaanse trui over te nemen. In het eindklassement had hij 1 minuut en 43 seconden voorsprong op Ducasse.

Bar weinig belangstelling

Er was bar weinig belangstelling van de Nederlandse pers – typerend voor de populariteit van de Spaanse Ronde in die dagen. Janssen beschouwde zijn overwinning ook niet als een herkansing voor de nederlaag in Frankrijk, een jaar eerder.
Wat was dan de betekenis van zijn Vuelta-zege een jaar voor de historische Tourzege van '68? Janssen: "Helemaal niks. Ik werd in 1966 tweede in Frankrijk. In 1967 was ik succesvol met een vijfde plaats. Daarom ging ik redeneren dat ik de Tour kon winnen."

Veel veranderd

Er is in een halve eeuw veel veranderd. Janssen ziet dat de Vuelta qua inhoud en publiciteit is uitgegroeid tot een grote ronde op het niveau van de Giro d'Italia, zeker nu ze ook voor starts in het buitenland hebben gekozen.
De oud-renner benadrukt graag het belang voor Nederland in het algemeen en Utrecht in het bijzonder. 'Ik ken Utrecht op mijn duimpje. Heb er voor de Tour samengewerkt met verschillende burgemeesters. Nu heb ik een uitnodiging van Sharon Dijksma. Na de Giro en de Tour nu ook de Vuelta: er is geen land, geen stad op de wereld die zich dit kan veroorloven. Etappes in Utrecht, Den Bosch en Breda. Mooier kan je het niet hebben.'