Boeren gaan actievoeren tijdens Vuelta: 'Vlaggen, spandoeken en een gigantische rij trekkers bij Woudenberg'

© Caspar Huurdeman
Woudenberg/Utrecht - Boeren bereiden een protestactie voor tijdens de tweede etappe van de Vuelta op zaterdag 20 augustus. Langs het parcours bij Woudenberg en Scherpenzeel willen ze met landbouwvoertuigen, vlaggen en spandoeken hun punt maken: er moet een streep door de stikstofplannen van het kabinet en het aantal koeien en boeren moet gelijk blijven.
Melkveehouder Teus van der Wind van boerenactiegroep Agractie roept in een appgroep collega's op om te komen demonstreren. "Het gaat niet om een blokkade die de wielrenners hindert", licht hij toe. Ook moet het geen wilde actie worden en daarom wordt alles goed voorbereid. "We willen langs het parcours demonstreren met vlagvertoon en spandoeken en een gigantische rij trekkers, vrachtwagens en hoogwerkers." Verder worden flyers en boerenzakdoeken uitgedeeld. De boeren verwachten veel nationale en internationale aandacht te krijgen door de tv-registratie van het evenement.
Woudenberg en Scherpenzeel liggen in de Gelderse Vallei. "Dit gebied wordt zo hard geraakt door de stikstofreductie die het kabinet voorstelt", verklaart Van der Wind het protest. "Het is een prachtig gebied met veel innovatieve veehouderijen. We leven al honderden jaren samen met burgers en natuur, en dat wordt nu eigenlijk ontrafeld."

Reactie Woudenberg en de Vuelta

De gemeente Woudenberg benadrukt in een reactie dat het gaat om een publieksvriendelijke actie in een weiland waar de wielerronde geen last van zal hebben. Er zal volgens een woordvoerder geen sprake zijn van een demonstratie en ook niet van een gigantische rij trekkers, zoals in de appgroep stond.
Simone Richardson, directeur van La Vuelta Holanda, laat weten dat er overlegd wordt met Agractie over de tweede etappe, maar ook met ZLTO Nederland over een protest tijdens de derde etappe in Breda. "Ik ben blij met de gesprekken die tot dusver zijn gevoerd omdat ik merk dat het ook hun bedoeling is om er een leuke, veilige publieksvriendelijke actie van te maken zoals je ook wel tijdens de Tour de France ziet, bijvoorbeeld in een weiland. Dat is ook hun goed recht en zolang het in goede harmonie gaat, zijn wij tevreden. Wij staan er natuurlijk voor dat de veiligheid van de wielrenners niet in gevaar komt. De boerenorganisaties werken nu een aantal plannen uit en wij kijken mee. De gemeenten gaan over de vergunning, de samenwerking en de inzet van ondersteuning."
De boerenactie bij Woudenberg en Scherpenzeel is gepland tussen 11.00 en 17.00 uur. Het peloton komt naar verwachting tussen 16.00 en 17.00 uur door Woudenberg. Verkeer moet vanaf ongeveer 14.30 uur rekening met wegafsluitingen, meldt de gemeente.
Gisteren werd duidelijk dat omgekeerde boerenprotestvlaggen langs het parcours in Utrecht mogen blijven hangen zodat mensen hun emotie kunnen uiten". De organisatie van de Vuelta zal vlaggen niet verwijderen, zolang deze niet voor een camera hangen of voor onveilige situaties zorgen.