Omgekeerde vlaggen langs parcours Vuelta blijven hangen 'zodat mensen hun emotie kunnen uiten'

Utrecht - Omgekeerde boerenprotestvlaggen langs het parcours van de Ronde van Spanje mogen in Utrecht blijven hangen tijdens de Vuelta. De organisatie zal de vlaggen niet verwijderen, zolang deze niet voor een camera hangen of voor onveilige situaties zorgen. De wielerronde start dit jaar in de hoofdstad van de provincie.
In Breda zullen omgedraaide vlaggen wel worden weggehaald. In die stad start en finisht zondag 21 augustus de derde etappe van de Vuelta. De vlaggen worden verwijderd omdat sommige mensen er aanstoot aan nemen, zoals de vele veteranen in de stad. "Voor hen heeft de nationale driekleur grote betekenis", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Ook wil Breda niet dat de openbare weg voortdurend gebruikt wordt voor politieke uitingen.
In Utrecht wordt hiervoor dus niet gekozen. La Vuelta Holanda laat weten er begrip voor te hebben als mensen een boodschap willen uitdragen. "We willen niet voor of tegen zijn."
Een woordvoerder vertelt verder dat twee Nederlandse boerenorganisaties hebben laten weten dat ze tijdens de wielerronde hun boodschap willen uitdragen. "Ze willen daar om aandacht vragen. Dit moeten wij in goede banen leiden, terwijl we het peloton een veilige doorgang geven."