Samira trotseert vleermuizen voor muurkunst in Kanaleneiland

© Juri Hiench
Utrecht - Bloed, zweet en... vleermuizen? De Utrechtse kunstenaar Samira Charroud (28) begon aan een monsterklus, toen ze een flatgebouw aan de Columbuslaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ging schilderen. Na acht dagen is het kunstwerk nu af. "Iets om trots op te zijn."
Bij de hoge flatgebouwen in de wijk kun je veel vleermuizen vinden. Samira heeft zich bij het werk daardoor laten inspireren door de vleermuizenkasten die aan de gebouwen hangen én haar eigen Marokkaanse roots. “Als we bij mijn oma in Marokko op bezoek waren dan keken we bij zonsondergang vaak hoe de vleermuizen uitvlogen. Daarom heb ik die afgebeeld. Ik wilde iets kleurrijks maken, zodat de schildering in de winter de wijk voorziet van lekker veel vrolijke kleuren.
Kunstenaar Samira was acht dagen bezig met de muurschildering.
Kunstenaar Samira was acht dagen bezig met de muurschildering. © Juri Hiench

Stadsecoloog

Ook bij de uitvoering stonden de vleermuizen centraal. Een ecoloog maakte een speciaal plan voor de kunstenaar, zodat de dieren zo min mogelijk last hadden van het maken van de muurschildering. "We mochten niet na schemering schilderen en we mochten voor deze muurschildering ook geen projectie gebruiken. Alles is uit de losse hand gedaan."
Dat betekent ook dat het schilderen langer duurde dan normaal. "Combineer dat met zomers warme temperaturen en je kunt je voorstellen dat ik blij was toen het klaar was. Ik ben ontzettend enthousiast over het eindresultaat!"
De muurschildering in de Utrechtse wijk Kanaleneiland
De muurschildering in de Utrechtse wijk Kanaleneiland © Tim Koster

Kleurrijk visitekaartje

De schildering is een onderdeel van het project 'City Canvas' waar Utrechtse kunstenaars diverse muurschilderingen maken in verschillende wijken. "Van het centrum tot Leidsche Rijn veranderen kunstenaars lege muren in kleurrijke visitekaartjes van de stad", zegt initiatiefnemer Marije Lieuwens.
Het project wordt gefinancierd door de gemeente Utrecht. Woningbedrijf Portaal gaf de gevel aan Samira om te beschilderen. Deze muurschildering wordt opgenomen in de collectie van openbare kunst van de Gemeente Utrecht. Genoeg tijd om ‘m in het echt te bewonderen: de muurschildering blijft minimaal vijf jaar staan.
Het eindresultaat.
Het eindresultaat. © Juri Hiench