Horeca baalt van getouwtrek om personeel met GGD: ‘Tegen die tarieven kunnen wij gewoon niet op’

Harold Wennink, bedrijfsleider van restaurant Vroeg in Bunnik, springt zelf ook bij als het druk is.
Harold Wennink, bedrijfsleider van restaurant Vroeg in Bunnik, springt zelf ook bij als het druk is. © RTV Utrecht
Utrecht - 'Oneerlijke concurrentie' en 'kapot concurreren met belastinggeld'. De termen die voorbijkomen liegen er niet om, maar er staat dan ook veel op het spel voor de horecabranche na de coronacrisis. Mag je eindelijk weer open en geld verdienen, is er geen personeel te vinden om gasten te bedienen. Hartstikke zuur natuurlijk, helemaal als de GGD in dezelfde personeelsvijver vist en bovendien een hoger uurloon kan bieden.
"Het is inderdaad zo dat de horeca daar last van heeft, de trekking die de GGD doet op het nieuwe personeel. De grote wervingscampagne die ze gestart zijn en de hoge uurlonen die toch boven de marktprijs liggen, zeker voor jongeren. Het is wat ons betreft toch wel wat oneerlijk", zegt Harold Wennink, bedrijfsleider van restaurant Vroeg in Bunnik. "We merkten wel toen de epidemie wat minder werd en er GGD's gingen sluiten, dat er best weer wat aanwas kwam van nieuw personeel die weer een baantje zochten. We vrezen natuurlijk nu wel dat die weer een andere kant op gaan trekken."
Het is ook belangrijk dat Nederland gevaccineerd wordt, zodat mensen later niet in het ziekenhuis komen en gewoon naar dat terras kunnen.
GGD
Werken in de bediening of werken op een testlocatie van de GGD, het is een wereld van verschil. Maar dat maakt de jongeren die de switch maken niks uit. En juist de snelheid waarmee die keuze wordt gemaakt, baart Wennink zorgen. "Er gaat ook zo'n grote marketingcampagne aan vooraf, daar kan je als individueel horecabedrijf niet tegen op om je personeel te werven. We zitten allemaal in dezelfde pot te zoeken eigenlijk. De uurlonen bij de GGD liggen gewoon hoger dan de marktconforme prijs die wij kunnen bieden. De horeca doet daar ook echt wel wat aan, zo zijn de jeugdlonen per 1 september fors verhoogd en ook in januari stijgen de lonen voor de gewone medewerkers weer. Dus we doen echt wel wat met de loonontwikkeling maar je merkt in deze tijd met alle stijgende kostprijzen dat het gewoon onbetaalbaar wordt."

Zorgminister Ernst Kuipers maakte een aantal weken geleden bekend dat vanaf half september 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie kunnen halen. In totaal hebben de GGD'en 13.300 mensen nodig voor de prikronde. Het gaat om prikkers, artsen, callcentermedewerkers, administratief medewerkers en beveiligers. Hoeveel mensen er nog geworven moeten worden, houdt de koepelorganisatie niet centraal bij.

De GGD regio Utrecht zegt te snappen dat het voor iedereen die zoekt naar geschikt personeel een lastige periode is. Maar, benadrukt de GGD, dat vaccineren is ook belangrijk "zodat mensen later niet in het ziekenhuis komen en gewoon naar dat terras kunnen".
De organisatie is het dan ook niet eens met de harde kritiek van de horeca. "De GGDrU heeft een hoop mensen aan het werk gehouden tijdens lockdowns en mensen ook weer de arbeidsmarkt op geholpen, vooral een groep die werkeloos was en nu weer aan het werk is. En we helpen mensen door een banenmarkt aan werk als het werk bij ons stopt", zegt woordvoerder Lydia van der Meer.
Ook probeert de GGD naar eigen zeggen goed na te denken over de inzet van mensen. "Wij leiden onze medewerkers multi-inzetbaar op zodat we ze zowel bij testen als vaccineren in kunnen zetten. En we maken gebruik van de pool van oud-medewerkers die hebben aangegeven weer te willen helpen. We zijn ook zoveel mogelijk aan het innoveren zodat we minder medewerkers nodig hebben voor bepaalde werkzaamheden die digitaal kunnen."
Horeca baalt van getouwtrek om personeel met GGD: ‘Tegen die tarieven kunnen wij gewoon niet op’
Die digitalisering zit er voor de horeca gewoon niet in. Er zijn horecatijgers nodig die rondlopen met dienbladen of achter het fornuis in de keuken staan. Wennink blijft daarom maar hameren op de cijfers, en met name het uurloon. "Tegen de tarieven die de GGD bieden, kunnen wij gewoon niet op. Het is gewoon niet mogelijk. Is het nou een commercieel bedrijf en doet ie dat uit commercieel oogpunt, kun je nog zeggen dat het de marktconforme werking. Maar goed, dit is geen commercieel bedrijf dit is een overheidsinstantie en die zit in dit geval de horeca in de weg."

De cijfertjes

Even naar de cijfers: als 18-jarige verdien je bij Vroeg in Bunnik zo'n 9 euro en bij de GGD ligt dat bedrag op minimaal 14,65 per uur met een gemiddeld uurloon van 16,90. "Het minimumuurloon is afhankelijk van de GGD waarvoor je werkt en de rol die je bekleedt. Daarnaast is dit ook afhankelijk van de dag waarop je wordt ingezet. De medewerkers hebben recht op een inlenersbeloning, dat wil zeggen dat zij betaald worden zoals de vaste medewerker van de GGD ook betaald wordt. De CAO is hierin dus leidend. En daarin is ook het recht op een buitendagvenstertoeslag opgenomen", zegt Van der Meer.
"Wij zijn als GGD i.v.m. corona ook de weekenden en avonden open. Een zondag werken, betekent bij de GDD feitelijk twee dagen betaald krijgen, door deze toeslag. De horeca kent deze toeslag slechts van 00.00 - 06.00 uur. Daar waar wij het werk kunnen verplaatsen naar doordeweeks dagen en weg kunnen blijven bij weekenddiensten en avonddiensten, maken we deze keuze al, niet alleen vanwege de beloning van de medewerker, maar ook omdat het overheidsgeld betreft."
Wennink heeft nog wel iets bewegingsruimte om iets aan die 9 euro te doen, maar er is niet veel marge. Bovendien gaat dat alleen op naarmate iemand langer in dienst is, zegt hij. "Je kan wel carrière maken in de horeca omdat er nog geen zicht is op een oplossing voor het personeelstekort op de langere termijn. Met trainingen en opleidingen denk ik nog steeds dat we personeel kunnen blijven uitdagen en een boeiende baan kunnen bieden."
Restaurant VROEG heeft een bord neergezet om hun gasten te informeren.
Restaurant VROEG heeft een bord neergezet om hun gasten te informeren. © RTV Utrecht