NS is zakkenrollers zat en waarschuwt reizigers: 'Ze hebben allerlei trucjes en kunnen er zo bij'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Zakkenrollers in Utrecht betrapt met gestolen telefoon nog op zak, vrouw op scooter helpt Utrechtse politie om zakkenrollers te pakken en zakkenrollers in Utrechtse binnenstad terug van weggeweest. Deze drie nieuwskoppen zijn slechts een kleine greep uit de berichten over zakkenrollers bij RTV Utrecht. De politie is de overlast helemaal zat en ook de NS kan de overlastgevende dieven inmiddels niet meer luchten of zien. In treinen die binnenrijden op het station in Utrecht wordt tegenwoordig zelfs omgeroepen dat reizigers moeten oppassen voor deze vliegensvlugge criminelen.
"Het speelt eigenlijk al een aantal maanden. Niet alleen op Utrecht Centraal maar het gaat om de hele stationsomgeving zoals het bollendak en winkelcentrum Hoog Catharijne. Mensen moeten zich bewust zijn dat er zakkenrollers zijn en ze moeten bewuster hun spulletjes opbergen", legt Carola Belderbos van de NS uit. "Het is gewoon heel vervelend als je die zo maar kwijtraakt."

Let op

Maar wat is nou de beste manier om je waardevolle spullen op te ruimen? In je broekzak? In je tas met een rits? Of toch in een buidelzakje zodat het goed in je zicht is? Opties te over en daar schuilt ook precies het probleem. "Nou ja, ze hebben dus allerlei trucjes. Ze kunnen je aanspreken, ze kunnen tegen je aan lopen. Het gaat om het moment dat je even niet oplet en ze er toch zo bij kunnen zijn. Dus hou je spullen goed in de gaten en sluit alles goed af", benadrukt Belderbos nog maar eens.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar toch merkt de NS dat heel veel mensen niet opletten en daar baalt het bedrijf stiekem ook een beetje van. "We vinden het echt gewoon heel vervelend als mensen straks hun spullen kwijtraken. Door ze te waarschuwen kunnen ze daar wat alerter mee omgaan. In de trein hebben we ook een nummer waar mensen naar kunnen bellen of appen, als ze zien dat iemand vreemd doet. Dan kunnen wij in actie komen en zo iemand opsporen. Je wil ze natuurlijk op heterdaad betrappen."
NS waarschuwt voor zakkenrollers bij het stationsgebied: "Let op je spullen"