Vuelta drijft op honderden vrijwilligers: 'Ik hou van die verbindende onderlinge sfeer'

Utrecht - Wat drijft de in totaal 1350 Vuelta-vrijwilligers, zonder wie de wielerronde helemaal niet gereden zou kunnen worden? Het is flink aanpoten zonder een vergoeding, maar dat deert hen niet.
“Naast een mooi kledingpakket, goed eten en drinken, het ontmoeten van nieuwe mensen én een gave kick-off bieden wij een unieke ervaring tijdens een internationaal topsportevenement in eigen land”, vermeldt de website van La Vuelta Holanda. Voor Yvonne de Ruiter (65) uit Baarn is dat meer dan genoeg. Ze is een van de Vuelta-vrijwilligers en was via de organisatie EventMakers al actief voor het Eurovisie Songfestival in Ahoy en het Olympic Festival in Scheveningen.
© Yvonne de Ruiter
"Het is geweldig om dit soort bijzondere evenementen mee te maken", vertelt ze. "Je gaat met gelijkgestemden aan de slag. Het is hard werken met elkaar in een paar dagen tijd en dat zorgt onderling voor een mooie, verbindende sfeer waar ik van hou."
Vuelta-vrijwilliger Harrie Dorrestein (67) uit Soest denkt er hetzelfde over. "Je komt met een nieuw groep mensen in aanraking. Iedereen is vrolijk, alle neuzen staan dezelfde kant op. Je wil allemaal goed presteren en er een feestje van maken. Dat maakt het zo fijn om te doen. Ik ben pensioengerechtigd, maar ik werk nog fulltime omdat ik het zo leuk vind en ben sinds een jaar dus ook vrijwilliger. Dat past helemaal bij deze tijd eigenlijk."
Iedereen is vrolijk, alle neuzen staan dezelfde kant op
Vuelta-vrijwilliger Harrie
Dat Harrie geen vergoeding krijgt, deert hem niet. De betrokkenheid bij bijzondere evenementen is voor hem veel belangrijker. Hij was onder meer actief bij de Grand Prix en Invictus Games. "Dat was erg indrukwekkend en ook de Vuelta wordt ongetwijfeld heel mooi." Wat Harrie precies gaat doen bij de Spaanse wielerronde, weet hij nog niet. "Ik ben allround inzetbaar en kan bijvoorbeeld ook aan de slag als verkeersregelaar. Daar heb ik een soort diploma voor behaald."
Yvonne weet wel al wat haar te doen staat. Ze gaat andere vrijwilligers ontvangen bij de afdeling EventMakers Services. "Ik heb me daar twee jaar geleden al voor opgegeven, toen de Vuelta door corona niet doorging." Ze zal zich onder meer bezighouden met het uitdelen van kledingpakketten en lunchbonnen aan andere vrijwilligers. Ook zal ze hen waar nodig van informatie voorzien. "Vrijdag tijdens de ploegentijdrit sta ik bij de Jaarbeurs en zaterdag bij de finish op het Utrecht Science Park."
Door mijn verhalen worden andere mensen ook weer enthousiast
Vuelta-vrijwilliger Yvonne
Yvonne is tevreden over de begeleiding via onder meer een app en nieuwsbrieven. "Er is ook een kick-off met vrijwilligers geweest. Daar werd allerlei informatie verstrekt over het evenement, de shiftplanning en er was een inspirerende speech van oud-wielrenner Stef Clement." Ze is inmiddels zo'n vijf jaar vrijwilliger. Naast de evenementen is ze met regelmaat actief bij Paleis Soestdijk en sportcentrum De Trits in Baarn. "Als je op een gegeven moment met je werk moet stoppen door je thuis situatie ga je toch op zoek naar iets anders en dan blijkt er eigenlijk heel veel mogelijk te zijn. En door mijn verhalen worden andere mensen ook weer enthousiast."

Diverse werkgebieden

Op tal van terreinen zijn vrijwilligers actief bij de Vuelta. De vereisten: positief, enthousiast en gastvrij zijn en minimaal een dag beschikbaar. Maar stressbestendigheid en goede communicatievaardigheden zijn voor sommige functies zeker van belang. Zogenoemde eventregelaars en motards zijn bijvoorbeeld niet weg te denken. Die staan op cruciale punten langs het parcours en zorgen ervoor dat het verkeer in goede banen geleid wordt.
De parcoursvrijwilligers vormen de grootste post. Zij staan tussen het publiek en moeten ervoor zorgen dat fans achter de hekken blijven staan. Verder zijn er aanspreekpunten die de bezoekers van informatie kunnen voorzien en zijn er vrijwilligers geworven voor het perscentrum, voor de behandeling van mails en telefoontjes en voor de ontvangst.
© Harrie Dorrestein

Werven

Er zijn zevenhonderd vrijwilligers in de start- en finishsteden, maar met de doorkomstgemeenten erbij zijn het er 1350. Het werven was een hele klus. Eind juni moest nog een flinke eindspurt worden gemaakt. "We merken dat de werving van vrijwilligers wat stagneert", liet La Vuelta Holanda toen weten in een rapportage. Volgens de projectorganisatie ging het werven mogelijk stroever doordat het wielerevenement in de vakantie valt en door andere grote evenementen in augustus.
"We zitten nu toch grotendeels vol met zevenhonderd vrijwilligers. Er zijn er nog zo'n dertig nodig", vertelt Carlijn Spaaij, coördinator Vrijwilligers voor de Vuelta. "We hebben onder meer gemeenten en verenigingen benaderd en ook wielerploeg Jumbo-Visma heeft via sociale media een oproep verspreid. Daarnaast worden sommige vrijwilligers meerdere dagen ingezet als ze zelf aangeven dit te willen."
Het Vuelta-evenement begint donderdag 18 augustus met de ploegenpresentatie op het Vredenburg. Vrijdagavond is de eerste etappe, een ploegentijdrit door de stad. De tweede etappe start een dag later in Den Bosch en gaat via onder meer Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort naar Utrecht.