'Tekort aan studentenwoningen komend studiejaar nog even hoog'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het tekort aan studentenwoningen is komend studiejaar waarschijnlijk net zo hoog als afgelopen jaar, blijkt uit een voorlopige schatting van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences). Afgelopen jaar was er in heel Nederland een tekort van ongeveer 26.500 studentenwoningen.
De komende jaren neemt het tekort aan kamers zelfs toe tot zo’n 60.000 als er niets gebeurt, waarschuwt het kenniscentrum. Studenten besteden gemiddeld bijna de helft van hun inkomen aan huur. Veel thuiswonende studenten geven aan niet op kamers te gaan, omdat de huren simpelweg te hoog zijn.
Ook internationale studenten die dit jaar in Utrecht willen komen studeren, lopen tegen het grote huisvestingprobleem aan. Ze worden relatief vaak slachtoffer van oplichting. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht drukken hen op het hart hun komst te heroverwegen als ze nog geen woonruimte hebben gevonden voor vertrek. De onderwijsinstellingen willen daarmee voorkomen dat studenten op dure hotelkamers belanden.