Tandartsbedrijf met locaties in provincie Utrecht betaalt losgeld

© Pixabay
Utrecht - Het tandartsbedrijf Colosseum Dental, met ook praktijken in Utrecht, Bilthoven en Zeist, heeft losgeld betaald aan internetcriminelen. Door een cyberaanval vorige week waren de locaties een aantal dagen dicht. De komende dagen gaan die waarschijnlijk weer open.
Colosseum Dental verloor door de aanval toegang tot belangrijke computerbestanden, zoals patiëntendossiers. Ook het maken van een nieuwe afspraak lukte lang niet meer. Mede daarom werd besloten de locaties sinds donderdag te sluiten.

Aangifte

De digitale dieven dreigden zelfs patiëntengegevens openbaar te maken. Voordat dat daadwerkelijk gebeurde, besloot het tandartsbedrijf losgeld te betalen. Het is onbekend hoeveel er betaald werd. "Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen", aldus Colosseum Dental op de eigen site.
Het betalen van losgeld wordt door de politie afgeraden. Zij denken dat hierdoor het criminele proces in stand gehouden wordt. Ook is er aangifte gedaan door het tandartsbedrijf. Daarbovenop is de aanval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.