Vitens vreest stijging waterprijzen: 'Kan oplopen tot 25 procent'

© Lex van Lieshout, ANP
Utrecht - Na de stijgende energieprijzen, dreigen ook de waterprijzen omhoog te gaan. Dat vreest het Utrechtse waterbedrijf Vitens. Vanwege de groeiende vraag naar water moet er steeds meer worden geïnvesteerd in het vasthouden en opslaan ervan. Dat, en de inflatie, zorgen ervoor dat de waterprijs mogelijk stijgt.
De consument zal dat echt gaan merken, zei Jelle Hannema, CEO van Vitens vandaag in gesprek met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Volgens Vitens kunnen de prijzen wel met 25 procent stijgen. "Vanwege de toenemende droogte moet er flink gesleuteld worden aan ons drinkwaternetwerk. We moeten gewoon doen wat nodig is, en daarvoor moeten we ook tarieven hanteren die nodig zijn.”

Officieel watertekort

Vitens doet er naar eigen zeggen alles aan om het drinkwater in de provincie goed te verdelen. “In Nederland zijn we heel goed in het afvoeren van water”, legt Hannema uit. "Maar om ervoor te zorgen dat we ook genoeg water hebben in tijden van droogte, moeten we het regenwater vasthouden en niet naar zee afvoeren. En daarvoor is nieuwe infrastructuur nodig, zoals dijken, dammen en meertjes."
Sinds vorige woensdag kampt Nederland officieel met een watertekort. De droogte wordt veroorzaakt door de lage waterstand in de grote rivieren, het warme weer en het gebrek aan regen. Het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) bepaalt daarom hoe het schaarse water dat er nog wel is, wordt verdeeld. Op dit moment zijn er nog geen extra maatregelen nodig om problemen te voorkomen, maar als de droogte aanhoudt binnenkort wel.