De Parade in Utrecht trekt net zoveel bezoekers als voor corona: 'Gedraaid als vanouds'

© Sofie Simao
Utrecht - Het rondreizende theaterfestival De Parade laat Utrecht weer achter zich. De afgelopen twee weken konden mensen in het Moreelsepark terecht voor onder meer theatervoorstellingen of een rondje in de zweefmolen. Daar zijn zo'n 68.000 bezoekers op afgekomen en dat is vergelijkbaar met de edities van voor corona. "We hebben eigenlijk gewoon als vanouds gedraaid", laat Nadine van Pinxteren van De Parade weten.
De afgelopen twee jaar verliepen stroef voor het festival. De vele coronamaatregelen zorgden ervoor dat De Parade vorig jaar in afgeslankte vorm georganiseerd werd en in 2020 zelfs helemaal afgelast moest worden. "Voor ons was het dus heel belangrijk dat het nu wel doorging", zegt Van Pinxteren. Dat is mede te danken aan de gemeente Utrecht, die samen met de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Amsterdam bijsprong om het reizende festival te steunen. "Daardoor zijn we er nog. Maar het is ook fijn dat het publiek ons nog wist te vinden. Daar werden wij onwijs gelukkig van."

Kleiner festivalterrein

Overigens werden er wel minder theaterkaarten verkocht dan in 2019, de laatste editie zonder beperkingen. Toen gingen er 91.000 tickets over de toonbank, dit jaar ongeveer 80.000. Van Pinxteren heeft daar wel een verklaring voor, er was namelijk een theatertent minder dan in andere jaren. "Vanwege werkzaamheden aan het fietspad in het Moreelsepark was het festivalterrein kleiner dan voorheen. Maar de meeste voorstellingen waren alsnog uitverkocht, zeker in de weekenden."
Nieuw aan het festival dit jaar was de intrede van de ParadePas. Daarmee krijgen mensen onbeperkt toegang tot het festivalterrein in alle vier steden, dit jaar Eindhoven, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. "In Utrecht heeft dat echt een vlucht genomen. Veel mensen hebben zo'n pas gekocht en zijn misschien wel vijf of zes keer langsgekomen. Dat vond ik echt een leuke toevoeging", vertelt Van Pinxteren.
De Parade stond eerder deze zomer al in Eindhoven en Den Haag. Aanstaande vrijdag reist het festival weer verder naar Amsterdam voor de laatste editie van deze zomer.