Eindelijk een beeld van Jits Bakker in Utrecht: 'Een echt geschenk aan zijn geliefde stad'

De plaatsing van het beeld van Jits Bakker.
De plaatsing van het beeld van Jits Bakker. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Op zijn sterfbed zei kunstenaar Jits Bakker het nog: één van zijn werken moest en zou een prominente plek in zijn geliefde Utrecht krijgen. Acht jaar na zijn dood is het eindelijk zover: vanaf vandaag staat het beeld De Tourrenners op het Utrechtse Ledig Erf.
"Ik ben echt blij, heel blij. Het heeft even wat tijd gekost om de plek te bepalen en te regelen. Maar het is fantastisch, een bijzonder moment", zegt zoon Tibo van de Zand. Hij heeft de taak gekregen om het nalatenschap van zijn vader te beheren en levend te houden. Hij kan zijn enthousiasme ook moeilijk onder controle houden. "Het was mijn vaders laatste wens. Zo'n bijzonder iconisch beeld nalaten aan zijn geliefde stad Utrecht. Hij heeft er gewoond, gewerkt en gestudeerd, het was echt zijn stad. Het beeld is echt een geschenk van Jits aan zijn geliefde stad."
Kunstwerk van Jits Bakker langs Vuelta-parcours: 'Zijn laatste wens'
Als je niet beter zou weten, zou je haast denken dat kunstenaar Jits Bakker een echte Utrechter is. Gevoelsmatig was dat misschien wel zo, maar zijn roots liggen in De Bilt. Eén van zijn drie ateliers was daar ruim vijftig jaar gevestigd en stond bekend als atelier ‘De Kooi’. Hij ontwikkelde er zijn geheel eigen stijl, die zoon Tibo als geen ander kan omschrijven. "Het is sierlijk en levensecht, het is de beweging en de dynamiek waarmee hij wereldvermaard is geworden. Jits had zo'n eigen stijl, je komt het bijna overal tegen op de wereld. Orlando, Frankfurt, Mexico-Stad, Zuid-Afrika, maar ook heel veel in het zuiden van Portugal en Spanje."
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Sierlijk en levensecht

Die levensechte, sierlijke stijl is ook duidelijk terug te vinden in het beeld op het Ledig Erf. Jits Bakker begon in 2000 aan het beeld en heeft er in de loop der jaren aan gewerkt. Het is gegoten in brons en afgewerkt met diverse lagen donkergrijze en groene patina. Zoon Tibo: "Het zijn twee wielrenners die elkaar achter de broek aan zitten. De eerste is net over de finish gegaan en steekt zijn armen omhoog, maar die tweede is een paar seconden later en die kijkt nog net naar rechts om te kijken of hij het nog haalt. De winnaar en de tweede erachteraan, het is iets wat zo herkenbaar is voor velen."
Maar nummer twee blijft nummer twee en dat is ook duidelijk te zien. De teleurstelling druipt er vanaf. "Het is wielrenner Raymond Poulidor die altijd heel hard moest werken. In 1980 hebben ze elkaar in Parijs ontmoet en toen heeft Jits een ontwerp voor hem gemaakt. Dat is dus het beeld geworden en het is ook een eerbetoon aan alle topsporters natuurlijk. Alles is in beweging, het is in volle vaart en je ziet het gewoon gebeuren."
Terug naar de plek van De Tourrenners. "Het is een gezellige plek en één van de mooiste plekken van de stad. Een historische plek waar vele wielerwedstrijden langs zijn gekomen. De Tour de France, de Giro en straks ook de Vuelta. Als zodanig een hele belangrijke plek, ook voor de amateurwielrenners die hier verzamelen en vertrekken."