Bereikbaarheid regiogemeenten tijdens de Vuelta

© Manolito Jaarsma
Utrecht - De start van de tweede etappe is op zaterdag 20 augustus in het centrum van Den Bosch. Het eerste deel van de rit wordt gereden in het decor van de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw.
Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de provincie Utrecht. Tegen 15.30 uur worden de renners verwacht in Rhenen. Via Rhenen gaan de renners naar de Amerongse Berg, waar de eerste bergpunten te verdienen zijn. Dat zal zijn rond 16.00 uur. Daarna gaat het verder over de Utrechtse Heuvelrug richting Amersfoort. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park. De tweede etappe is 715 km lang.

Rhenen, Achterberg en Elst

Ook langs de route in Rhenen, Achterberg en Elst geldt een parkeerverbod langs de route tussen vrijdag 19 augustus om 18.00 uur en zaterdag 20 augustus om 23.59 uur. Auto's, motors, caravans, campers moeten dan elders in de wijken worden neergezet. Parkeren op eigen terrein mag uiteraard wel. Voertuigen die tijdens het parkeerverbod toch langs het parcours staan worden verwijderd.
Tijdens de doorkomst is er een tijdelijke afsluiting voor al het verkeer. Vermoedelijk rijdt het peloton tussen 15.00 en 15.30 uur vanaf de Rijnbrug Rhenen binnen. De doorkomst door onze gemeente duurt ongeveer een half uur. Helemaal precies is de tijd niet te zeggen. Dit hangt af van verschillende factoren, onder meer van de snelheid waarmee de renners koersen. De afsluiting duurt ongeveer 2,5 uur en begint ongeveer anderhalf uur voor de doorkomst van de renners.

Utrechtse Heuvelrug

Langs de gehele route mag er niet worden geparkeerd gedurende de hele dag (ook niet in de parkeervakken). Voertuigen die wél geparkeerd staan, kunnen worden weggesleept.

Amerongen

De renners komen binnen via Elst. Het peloton komt langs om ongeveer 15.44 uur. Afgaande op het snelste schema en langzaamste schema van de renners zijn tussen 14.14 en 17.00 uur de volgende wegen afgesloten:
• Rijksstraatweg N225 (vanaf rotonde Burgwal)
• Koningin Wilhelminaweg N225 (tot en met rotonde bij Koenestraat)
• Koenestraat
• Bergweg
Extra afsluiting van 07.00 uur tot 17.00 uur: vanwege de ‘bergetappe’ in Amerongen is de Koenestraat, vanaf Jan van Zutphenweg tot Bergweg/Achterweg in Overberg, afgesloten.

Overberg

Peloton komt langs om ongeveer 15.51 uur. Afgaande op het snelste schema en langzaamste schema van de renners zijn tussen 14.31 en 17.00 uur de volgende wegen afgesloten:
• Bergweg
• Heuvelsesteeg
De renners gaan verder richting Renswoude.
Extra afsluiting van 07.00 uur tot 17.00 uur. Vanwege de ‘bergetappe’ in Amerongen is de Koenestraat, vanaf Jan van Zutphenweg tot Bergweg/Achterweg in Overberg, afgesloten.

Maarn

Renners komen binnen via Woudenberg. Peloton komt langs om ongeveer 16.13 uur.
Afgaande op het snelste schema en langzaamste schema van de renners is tussen 14.43 en 17.20 uur de Amersfoortseweg (N227) afgesloten.

Doorn

Peloton komt langs om ongeveer 16.18 uur.
Afgaande op het snelste schema en langzaamste schema van de renners zijn tussen 14.48 en 17.24 uur de volgende wegen afgesloten:
• Amersfoortseweg (N227)
• Dorpsstraat (N225)
• Driebergsestraatweg (N225)

Driebergen-Rijsenburg

Peloton komt langs om ongeveer 16.25 uur.
Afgaande op het snelste schema en langzaamste schema van de renners zijn tussen 14.55 en 17.31 uur de volgende wegen afgesloten:
• Driebergsestraatweg (N225)
• Hoofdstraat (N225) (tot en met rotonde Horstlaan)
• Horstlaan
• Arnhemsebovenweg (Horstlaan-Traaij)
• Traaij
Renners verlaten de gemeente Utrechtse Heuvelrug richting Austerlitz (Zeist)

Amersfoort

De aankondigingsborden van de Vuelta zijn al geplaatst in Amersfoort. Met de borden aan de Utrechtseweg en Leusderweg is Amersfoort nu officieel als ‘parcoursgemeente’ geoormerkt.
Vanuit Leusden komen de renners via de Doornseweg N227 Amersfoort binnen. Ze volgen hun weg via de Leusderweg, het Borneoplein, Hugo de Grootlaan, Utrechtseweg en de Stichtse Rotonde. Ze verlaten Amersfoort via de Utrechtseweg. De verwachting is dat de tourkaravaan rond 15.40 uur aankomt in Amersfoort, en de renners zullen een uurtje later, rond 16.40 uur de stad binnenrijden. De grootste hinder is er tussen 13.00 uur en 18.00 uur. De route is dan afgesloten voor verkeer. We verwachten veel bezoekers. Kom op de fiets!
Er geldt een tijdelijk parkeerverbod (tussen 8.00 en 19.00 uur) langs de route. Omwonenden hebben hierover bericht ontvangen en sinds 25 juli staan er borden om bezoekers te informeren.

Vragen

Hoe snel na het langskomen van het peloton is het parcours weer beschikbaar?

Ongeveer een uur ná het langskomen van het peloton wordt de weg weer vrijgegeven. Uiteraard is het parcours ook voor de komst van de renners afgesloten. Gemiddeld is de gehele afsluitingsduur 2,5 tot 3 uur, afhankelijk van het verloop van de koers kan dit langer zijn.

Waar zijn er afzettingen en afsluitingen?

Langs de gehele route zijn afzettingen en afsluitingen. Het parcours wordt in zijn geheel verkeersvrij gemaakt. Tijdens de passage van het peloton zijn er geen oversteek mogelijkheden. De eerste en laatste kilometers van de etappe worden volledig ingehekt. Bekijk de afsluitingen per gemeente door boven deze FAQ desbetreffende gemeente te selecteren.

Kan ik met het openbaar vervoer naar de etappes komen?

Als je in de buurt woont raden we het aan om op te fiets of lopend te komen. Neem een kijkje op de digitale kaart voor de fietsenstallingen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is het Openbaar Vervoer een goede optie. Plan uw reis op NS Reisplanner of 9292.

Waar kan ik parkeren?

Tijdens de etappedagen is het drukker dan normaal. Vertrek op tijd om drukte te voorkomen. Neem een kijkje op de digitale kaart voor de parkeerplekken in de start/-finishsteden. In sommige doorkomstgemeenten zijn er specifieke parkeergelegenheden ingericht. Tot slot is het advies om met de fiets of het Openbaar Vervoer te komen, vanwege de drukte.
Hier vind je alles over de doorkomstgemeenten en wegafsluitingen.

Aangepaste dienstregeling bussen en trams

Diverse bus- en tramlijnen rijden tijdelijk niet, minder vaak of een kortere of andere route. Reizigers dienen rekening te houden met langere reistijden en extra overstappen.
"Samen met de provincie Utrecht hebben we gekeken hoe we Utrecht stad en de provincie Utrecht zo goed mogelijk bereikbaar kunnen houden tijdens de Vuelta", meldt vervoerder Syntus. "Omdat er veel buslijnen tijdens de Vuelta niet volgens de dienstregeling kunnen rijden, adviseren wij reizigers om voor vertrek hun rit te plannen via de reisplanner. Alle wijzigingen zijn hierin verwerkt, waardoor er een actueel reisadvies gegeven wordt.

Vrijdag 19 augustus

De Vuelta start op vrijdag 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit. Dit heeft van 15.00 uur tot 22.00 uur gevolgen voor de dienstregeling van een groot aantal bus- en tramlijnen in Utrecht. Hieronder vind je een overzicht van de lijnen die zijn gewijzigd.
Lijn 102 Woerden – Utrecht CS
Lijn 107 Gouda – Oudewater - Montfoort - Utrecht CS
Lijn 120 Utrecht CS – Zuilen – Maarssen – Breukelen – Amsterdam
Lijn 195 Schoonhoven – Benschop – IJsselstein – Utrecht CS
Lijn 295 Rotterdam – Schoonhoven – IJsselstein – Utrecht CS
Lijn 38 Maarssen – Lage Weide – Utrecht CS
Lijn 50 Utrecht CS – Zeist – Doorn – Wageningen/Veenendaal
Tramlijnen U-OV
Lijn 20 Nieuwegein-Zuid – Utrecht CS
Lijn 21 IJsselstein – Nieuwegein – Utrecht CS
Lijn 22 Utrecht CS – Science Park P+R

Buslijnen U-OV

Lijn 1 Overvecht-Noord – Utrecht CS – Hoograven
Lijn 2 Ringlijn Museumkwartier
Lijn 3 Utrecht CS – Zuilen – Overvecht – Utrecht CS
Lijn 4 Terwijde – Utrecht CS – Voordorp
Lijn 5 Maarssen – Terwijde – Oog in Al – Utrecht CS
Lijn 6 Overvecht – Utrecht CS – Galgenwaard
Lijn 7 Kanaleneiland – Utrecht CS – Zuilen
Lijn 8 Wilhelminapark – Utrecht CS – Lunetten
Lijn 10 Leidsche Rijn – Papendorp – Lunetten
Lijn 11 Maarssen – Vleuten – Leidsche Rijn – Overvecht
Lijn 12 Utrecht CS – Zuilen – Maarssen
Lijn 24 De Meern-Oost – Papendorp – Utrecht CS
Lijn 28 Vleuten – Utrecht CS – Science Park P+R
Lijn 29 Vleuten – De Meern – Papendorp – Science Park
Lijn 30 Science Park – Overvecht
Lijn 41 Wijk bij Duurstede – Utrecht CS
Lijn 47 Houten – Utrecht CS
Lijn 48 Maarssen – Leidsche Rijn – Nieuwegein – Houten
Lijn 55 Maartensdijk – Utrecht CS
Lijn 65 Vianen – Nieuwegein – Utrecht CS
Lijn 73 Maarssen – Leidsche Rijn - Utrecht CS – Zeist
Lijn 74 Vianen – Nieuwegein – Utrecht CS – Zeist
Lijn 77 Nieuwegein – Utrecht CS – Bilthoven
Lijn 85 Leerdam – Utrecht CS
Lijn 122 Nieuw-Loosdrecht – Westbroek – Overvecht
Lijn 285 Leerdam – Papendorp – Utrecht CS
Lijn 913 U-flex Maarssen

Zaterdag 20 augustus

Op zaterdag 20 augustus rijden de wielrenners van de Vuelta van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht Science Park. De route loopt onder andere via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort. Bekijk hier de route. In verband met de wedstrijd zijn meerdere wegen in de provincie Utrecht voor een bepaalde tijd afgesloten. Dit heeft van 13.30 uur tot 18.00 uur gevolgen voor de dienstregeling van een groot aantal buslijnen in de provincie Utrecht. Hieronder vind je een overzicht van de lijnen die zijn gewijzigd.

Buslijnen U-OV/Syntus Utrecht (gezamenlijke uitvoering)

Lijn 50 Utrecht CS – Zeist – Doorn – Wageningen/Veenendaal

Buslijnen U-OV

Lijn 4 Utrecht CS – Voordorp
Lijn 8 Wilhelminapark – Utrecht CS
Lijn 28 Vleuten – Utrecht CS – Science Park P+R
Lijn 29 Vleuten – De Meern – Papendorp – Science Park
Lijn 34 Amersfoort – Utrecht Science Park – Westraven P+R
Lijn 34 Westraven P+R – Utrecht Science Park – Amersfoort
Lijn 55 Maartensdijk – Utrecht CS
Lijn 56 Amersfoort – Zeist – Doorn – Wijk bij Duurstede
Lijn 73 Maarssen – Leidsche Rijn – Utrecht CS – Zeist
Lijn 74 Vianen – Nieuwegein – Utrecht CS – Zeist
Lijn 77 Nieuwegein – Utrecht CS