Krijgen ook Utrechtse studenten straks energietoeslag? 'Start een procedure als je wordt geweigerd'

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?
De energietoeslag is door het kabinet in het leven geroepen om huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de hoog opgelopen energieprijzen. De toeslag was oorspronkelijk 800 euro, maar is in juli verhoogd naar 1300 euro.
Mensen met een laag inkomen moeten de toeslag aanvragen bij hun eigen gemeente, die voor de uitkering daarvan verantwoordelijk is. Als inkomensgrens geldt een maximum van 120 procent van het sociaal minimum. Dat is voor alleenstaanden een netto maandinkomen van 1310,05 euro per maand. Voor samenwonenden gaat het om een bedrag van 1971,05 euro per maand.
Minister Carola Schouten raadde gemeenten aan vier groepen uit te sluiten van de toeslag: jongeren tot 21 jaar, mensen die dak- of thuisloos zijn, mensen die in een inrichting wonen en studenten. De meeste gemeenten hebben dat advies overgenomen, al zijn er gemeenten die uitzonderingen maken.
'Wacht nog op antwoord'
Waarom worden studenten uitgesloten?
Minister Schouten adviseerde om de studenten niet onder de regeling te laten vallen omdat hun woonsituatie zo divers is. Veel studenten wonen namelijk nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer. Schouten vond dat een kleine groep studenten op een andere manier kan worden geholpen, namelijk via de individuele bijzondere bijstand.
De rechtbank was het daar niet mee eens. Onder de studenten zijn namelijk ook mensen die hetzelfde inkomen en dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Die laatste groep krijgt de energietoeslag wel, de studenten niet. Dat was niet de bedoeling van de wet over de toeslag, oordeelt de rechtbank. Studenten kunnen dan wel individuele bijstand krijgen, maar daarvoor gelden andere voorwaarden.