In deze Utrechtse gymzaal trainen Nederlandse en Oekraïense meiden ritmische gymnastiek op topniveau

© RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - Ballen vliegen om en om de lucht in en jonge meisjes in veelal zwarte sportoutfits halen halsbrekende toeren uit om de gekleurde ballen vervolgens behendig weer op te vangen. Er wordt vooral Engels gesproken in de gymzaal van ritmisch gymnastiekvereniging Eleganza in Leidsche Rijn, want de jonge gymnasten komen uit allerlei landen om hier op hoog niveau te trainen. Expats bijvoorbeeld, maar sinds kort ook Oekraïense vluchtelingen. "Wij kunnen hun expertise goed gebruiken en zij mogen hier voor weinig geld trainen."
Vijf dagen per week traint deze jonge groep, tussen de vier en vijf uur per dag. "Dat is inderdaad veel", vindt ook voorzitter Mireille Verbon. "Deze meiden zien ons misschien wel vaker dan dat ze hun eigen ouders zien."
Dat neemt ook een verantwoordelijkheid met zich mee, zegt Verbon. Want op een plek waar zulke jonge meisjes iedere dag zo lang keihard aan het zwoegen zijn om de absolute top te bereiken, gaat het gesprek snel over de misstanden in de turnwereld, die onlangs voor veel commotie zorgden.
"Vroeger namen trainers veel methodieken uit het Oostblok over. De trainsters hier zijn allemaal jonge meiden, die staan niet meer achter dat harde regime. De kinderen van nu gaan daar ook niet meer mee akkoord, die zijn veel mondiger geworden. Er is veel meer het besef: om tot topprestaties te komen moet je een goede band met elkaar opbouwen, lief zijn voor elkaar. Dan bereik je het meest."
© RTV Utrecht / Evie Westland

Oekraïense vluchtelingen

De 14-jarige Iza lijkt het in ieder geval een doodnormale zaak te vinden dat ze zoveel uren in de gymzaal doorbrengt. "Ik vind het heel leuk om zo vaak te trainen. Je bent lekker in beweging en je kunt jezelf beter maken." Het is soms wel lastig te combineren met school, erkent ze. "Maar gelukkig zit ik op een speciale LOOT-school, zij helpen mij en ik krijg een begeleider. Daardoor lukt het wel."
Hoe triest de aanleiding ook is, uiteindelijk is het een win-winsituatie
Mireille Verbon, voorzitter
Wat het jonge talent ook leuk vindt: sinds enkele maanden traint ze met Oekraïense meisjes én is er een nieuwe Oekraïense trainster bijgekomen. "Ritmische gymnastiek is in Oekraïne heel populair", zegt Verbon. "Toen de oorlog daar uitbrak zag ik op internationale Facebookpagina's direct oproepen van sportverenigingen die vroegen om hulp bij het trainen. Ik heb direct gezegd dat ze hier welkom waren."
"Hoe triest de aanleiding ook is, uiteindelijk is het een win-winsituatie. We kunnen veel van de Oekraïense gymnasten leren, de sport is daar echt heel groot. Zij hebben hier een plek."

Topniveau

Eleganza in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is een van de weinige ritmisch gymnastiekverenigingen in Nederland die zich volledig richt op de topsport. "Er trainen hier meisjes uit Tiel, Roermond, Rotterdam en Amstelveen. Er zijn in Nederland zo'n 25 verenigingen die ritmische gymnastiek aanbieden, maar er zijn er maar twee of drie die op zo'n hoog niveau trainen. Bij kampioenschappen hebben wij eigenlijk altijd een podiumplaats."
Dat ritmische gymnastiek hier niet zo groot is als in bijvoorbeeld Oekraïne heeft volgens Verbon alles te maken met de keuze van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) om zich vooral te specialiseren in turnen. "Turnen was in ons land altijd al groter dan ritmisch gymnastiek. Daarom is er vol ingezet om op internationaal niveau groot te worden op dat gebied. Met succes overigens, daarmee kwamen de Epkes en de Sannes", zegt Verbon, doelend op topturners Epke Zonderland en Sanne Wevers. "Ik snap de keuze van de KNGU goed. Turnen is een slimmere economische keuze en bovendien een sport die zowel door mannen als vrouwen wordt beoefend."

San Marino

Rond 19.30 uur is de les van de gymnasten voorbij. Voor vandaag dan, want over vier weken zijn er weer wedstrijden in San Marino voor de ere- en eerste divisie en dus wordt er door deze meisjes niet geluierd deze zomervakantie. "Ik heb net mijn FIG-licentie gehaald", vertelt de 14-jarige Isa trots. "Dat betekent dat ik officieel voor Nederland uit mag komen bij grote wedstrijden."
En dat betekent: vele uren blijven zwoegen in de gymzaal van Eleganza. Gelukkig is Iza, in tegenstelling tot de meeste van haar gymgenootjes, niet veel tijd kwijt aan reizen. "Ik woon in Utrecht."
Links Iza (14)
Links Iza (14) © RTV Utrecht / Evie Westland