Goedkoper alcohol kopen dan wettelijk is toegestaan kan wél online

© Pixabay
Utrecht - Meer dan 25 procent korting op alcoholische dranken is verboden, maar in online drankwinkels is dit nog steeds op veel plekken te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de NOS. De hoge kortingen op alcoholverkoop zijn in de praktijk mogelijk door stapelkortingen of persoonlijke kortingen.
De regel dat retailverkopers geen kortingen meer mogen geven van boven de 25 procent op alcoholhoudende dranken geldt sinds 1 juli vorig jaar. Toch is het zoeken naar hoge kortingen op alcohol niet heel lastig.
Voor Wim van Dalen, directeur bij de in Utrecht gevestigde stichting STAP, kwam het niet als een verrassing dat het online toch gewoon kan. Toch was het voor hem wel even schrikken dat de hoge kortingen daadwerkelijk zo makkelijk te vinden waren. "Het maximum van 25 procent korting is pittig voor de industrie. Voor de fysieke winkels is het moeilijk om hogere kortingen aan te bieden, maar online winkels hebben daar dus iets op gevonden", vertelt hij.

NVWA: Vanaf 1 juli 2021 mag u als verkoper binnen de retail geen kortingen op alcoholhoudende dranken meer geven van boven de 25 procent. Dit noemen wij 'prijsacties'. Die regel geldt voor zowel online als fysieke winkels, zoals supermarkten, slijters en webshops. Het gaat daarbij om de verkoop van alcoholhoudende dranken die niet voor consumptie ter plaatse zijn bedoeld. Bijvoorbeeld happy hours in de horeca vallen dus niet onder dit verbod.

'We kunnen nooit overal en altijd aanwezig zijn'

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) laat weten te handhaven, maar dat doen ze op basis van meldingen. De organisatie heeft niet overal een melding van gekregen. "Als toezichthouder kun je natuurlijk nooit overal en altijd aanwezig zijn", zegt de NVWA. "Als online winkels met teveel korting de wet overtreden volgen er sancties."