Gaan stappen en toch op tijd je bed in duiken? Dat kan bij de Microclub

© RTV Utrecht
Utrecht - Wil je graag gaan dansen, maar liever niet tot in de late uurtjes? Dan biedt de Microclub misschien uitkomst. Organisator Melvin Bruhn merkte rond zijn dertigste dat hij steeds minder vaak 's nachts ging stappen en dacht: kan dat niet wat vroeger? Dus ging hij feesten opzetten die om 20.00 uur al opengaan en om 00.30 uur sluiten. "Veel mensen vragen zich af waarom dit niet er niet al eerder was."
Het is inmiddels vijf jaar geleden dat het idee voor de Microclub aan Melvin's gedachten ontsproot. "Het werd mij allemaal wat laat. En precies in die tijd hoorde ik over de term microclubbing, waarbij je dus al eerder gaat dansen en rond middernacht weer stopt", legt hij uit. Dat concept bestond nog niet in Nederland, dus besloot Melvin het zelf maar op te starten in Utrecht. Eerst in club BASIS, tegenwoordig in muziekgebouw TivoliVredenburg. "Je had natuurlijk wel al vrijdagmiddagborrels en andere dingen die al wat eerder beginnen. Maar dat komt toch vaak neer op een drankje en wat kletsen, in plaats van die dansende clubervaring."

Rare trend

En blijkbaar was hij niet de enige die dit miste, want het concept sloeg aan. Inmiddels worden ze ook in Arnhem, Den Haag, Groningen en Zwolle gehouden. Melvin begrijpt wel waarom: "De tijden waarop nachtclubs gezellig worden, is met de jaren ook steeds verder verschoven", vertelt hij. "Het is steeds later geworden. Dat is een rare trend die ik zelf niet zo goed begrijp om eerlijk te zijn. Natuurlijk heeft de nacht ook zijn charme, maar zeker mensen van tussen de 25 en 35 jaar hebben hier behoefte aan. Die hoeven niet zo nodig meer tot 4 uur 's nachts door te feesten."
Buitenom de openings- en sluitingstijden lijken de feesten die Melvin organiseert veel op een doorsnee clubavond. "Er wordt vooral veel gedanst, daar gaat het ook echt om", zegt hij. Al is de openingstijd van acht uur voor sommigen nog wel wat onwennig, aldus de organisator. "Mensen moeten er soms nog een beetje inkomen. Het is nog vroeg, mensen hebben nog niet veel drankjes op. Daardoor moeten ze soms nog wat loskomen."

Druk en gezellig

Verder moet de Microclub vooral aanvoelen als een echte club. "Het licht moet goed zijn, de muziek ook en het moet vooral sfeervol zijn. Daarom vragen we iedereen om voor 22.00 uur binnen te zijn, zodat het gelijk al een beetje druk en gezellig is." Wat volgens Melvin ook bijdraagt aan de sfeer, is dat er mensen van allerlei verschillende leeftijden op afkomen. "De gemiddelde leeftijd schat ik tussen de 25 en 40. Al verschilt dat ook wel per stad. Utrecht is een relatief jonge stad, dat zie je ook terug in het publiek dat op dit soort feesten afkomt. Maar het loopt allemaal lekker door elkaar heen, dat maakt het ook wel leuk."
Melvin kneep hem wel even toen op een bepaald moment tijdens de coronacrisis alle clubs en dansgelegenheden hun deuren om 00:00 moesten sluiten. "Dat was eigenlijk precies ons concept. Dus ik was een beetje bang dat het een soort trend zou worden die ook na corona zou doorzetten. Maar je ziet nu weer dat de nachtclubs teruggaan naar de nacht, net als vroeger. Het is dus geen landelijke trend geworden die ons overbodig maakt. Maar we merken wel dat veel mensen ons concept erg leuk vinden, dus reden genoeg om door te gaan.