Rechter: anti-abortusdemonstranten in Utrecht onterecht naar andere plek gestuurd

In 2019 hing een bord waarmee werd gewaarschuwd voor agressieve anti-abortusdemonstranten.
In 2019 hing een bord waarmee werd gewaarschuwd voor agressieve anti-abortusdemonstranten. © ANP
Utrecht - Anti-abortusdemonstranten van Jezus Leeft kregen vorig jaar onterecht een andere plek toegewezen om te demonstreren. Ze mochten van de gemeente Utrecht niet recht voor abortuskliniek het Vrelinghuis aan de Bilstraat in Utrecht demonstreren, maar moesten zo'n 100 meter verderop staan. De rechter zegt nu dat de gemeente dit onvoldoende heeft onderbouwd.
De uitspraak is geen garantie dat Jezus Leeft nu alsnog voor de kliniek mag demonstreren. Burgemeester Dijksma moet van de rechter een nieuw besluit nemen over waar Jezus Leeft nu mag demonstreren. De groep zegt in de toekomst vaker demonstraties te willen organiseren voor de abortuskliniek. De gemeente laat in een reactie aan RTV Utrecht weten de situatie te onderzoeken. Binnen zes weken moet er een nieuw besluit komen.

Verkeersonveilig

Jezus Leeft kondigde vorig jaar aan om op 5 mei te gaan demonstreren voor het Vrelinghuis. Drie demonstranten zouden daar hun ambulance met spandoek voor de kliniek parkeren. Burgemeester Dijksma greep in en besloot dat de demonstranten alleen op een laad- en losplek mochten staan, op 100 meter afstand van de kliniek.
Volgens de burgemeester had dit niets te maken met het creëren van een bufferzone voor demonstraties, maar om verkeersonveilige situaties te voorkomen. In die tijd moest er nog anderhalve meter afstand worden gehouden vanwege corona. Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen stapte uiteindelijk naar de rechter. De rechtbank oordeelt nu dat de burgemeester onvoldoende heeft onderbouwd waarom de demonstratie niet voor de kliniek mocht plaatsvinden.
De ambulance waarmee Jezus Leeft demonstreert, hier voor de abortuskliniek in Rotterdam.
De ambulance waarmee Jezus Leeft demonstreert, hier voor de abortuskliniek in Rotterdam. © Stichting Samen naar de Kliniek
Zo had de burgemeester ook de parkeerplekken aan de overkant van de straat moeten betrekken bij haar besluit om de demonstratie te verbieden, zegt de rechter. Tijdens de zitting werd dit punt alsnog beargumenteerd: die plekken zouden niet veilig zijn om te demonstreren omdat het erg druk is vanwege kinderopvangcentra, een school en mensen die mogelijk de drukke straat zouden oversteken.
De rechter is het daar niet mee eens. De demonstratie zou namelijk op Bevrijdingsdag tussen 10 en 12 uur 's ochtends plaatsvinden en de drie demonstranten in de geparkeerde ambulance zouden blijven zitten.

Reactie Gemeente Utrecht:

"We bestuderen de uitspraak en kijken hoe we hiermee omgaan. Dit betekent in ieder geval niet dat er op de stoep voor de abortuskliniek gedemonstreerd mag worden. Daar gaat deze uitspraak niet over", zegt woordvoerder Marten Grupstra.

"Over demonstreren in het parkeervak bij de kliniek zal de burgemeester een nieuw besluit nemen. Pas tijdens de zitting werd duidelijk dat de demonstranten daar in het voertuig zouden blijven zitten. Omdat dit initieel niet werd aangegeven door de organisatie kon het niet worden meegewogen in het besluit van de gemeente. De rechter heeft de burgemeester daarom gevraagd een nieuw besluit te nemen."

Geïntimideerd

Er is op dit moment geen bufferzone voor anti-abortusdemonstranten bij de kliniek in Utrecht. Mede daarom zijn er sinds deze maand abortusbuddy's actief die mensen veilig naar de kliniek begeleiden.
Ondertussen is de anti-abortusdemonstrant Van Ooijen meerdere keren per maand te vinden voor de abortuskliniek in Zwolle en Rotterdam, waar hij wél voor de deur mag demonstreren.