Eerste woningen en statushouders gematcht in Utrecht: 'Het proces loopt en we zijn ermee bezig'

Burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten eerder dit jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs.
Burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten eerder dit jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs. © ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht is begonnen met het toewijzen van vrijgekomen sociale huurwoningen aan statushouders. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vanaf vandaag worden zes weken lang bijna alle vrijgekomen huizen in Utrecht toegewezen aan statushouders in de hoop snel iets te doen aan de huisvestingproblematiek van deze groep.
"Vandaag zijn we begonnen met het op papier toewijzen van woningen. Mensen worden gematcht aan een huis", legt Sanne Hermans namens de gemeente uit. "Het proces loopt en we zijn ermee bezig, we kijken wie er het beste bij een woning past. Meer kunnen we nog niet vertellen."
Hoeveel mensen er al gekoppeld zijn aan een woning en hoeveel statushouders er nog gekoppeld gaan worden aan een woning, blijft dus nog even onduidelijk. En juist die aantallen zijn belangrijk omdat de gemeente dit jaar 650 statushouders moet huisvesten. Dat toewijzingsproces loopt erg achter en zo blijft het de vraag of de gemeente half september weer op schema ligt.

Op 13 juli maakte het college van Utrecht bekend dat vanaf 1 augustus, gedurende zes weken, vrijwel alle beschikbare sociale huurwoningen ter beschikking worden gesteld aan statushouders. Dat zijn asielzoekers van wie de aanvraag is goedgekeurd en die dus voorlopig in Nederland mogen blijven. Door met spoed statushouders een plek te geven ontstaat er verderop in de asielketen ruimte. Dat is hard nodig omdat de opvang in Ter Apel regelmatig uitpuilt. Asielzoekers zijn daardoor soms gedwongen de nacht op de plastic stoeltje door te brengen of moeten zelfs buiten slapen.

Achterstand

Door de achterstand hebben 215 statushouders van de 650 statushouders nog geen woning. Daarnaast moeten er in de periode juli-december nog 275 statushouders een woning toegewezen krijgen, wat betekent dat de gemeente dit jaar nog aan 490 statushouders een woning moet toewijzen.
De gemeente verwacht dat er dit jaar 2200 sociale huurwoningen vrijkomen, dat komt neer op 42 woningen per week. Met die voorspelling zullen er dit jaar nog 924 sociale huurwoningen vrijkomen.