Spoorwegvakbond wijst cao-aanbod NS af, nieuwe stakingen verwacht

© Pixabay
Utrecht - Treinreizigers kunnen snel nieuwe acties en stakingen van het spoorpersoneel verwachten. De oorzaak? Een nieuw cao-aanbod van de NS dat met een ruime meerderheid van de stemmen afgewezen werd door leden van FNV Spoor. "We zitten echt in de shit."
NS komt met een loonbod van 8 procent over een periode van tweeënhalf jaar. Maar volgens de vakbond krijgen spoormedewerkers met dat bod fors minder te besteden omdat de inflatie ook hoog is. FNV wil dan ook een automatische prijscompensatie ten opzichte van de huidige inflatie. Daarnaast kunnen de partijen het niet eens worden over concrete afspraken over bijvoorbeeld zaken als pensioensopbouw.

Personeelstekort

Maar liefst 96 procent van de FNV-leden zei 'nee' tegen het voorstel van de NS. Diezelfde leden dreigen nu om opnieuw te staken. Volgens Henri Janssen van FNV Spoor is er bij het personeel vooral veel onvrede over "slechte arbeidsvoorwaarden". "Denk aan de vele nacht- en weekenddiensten in combinatie met te lage lonen."
Daarnaast worstelt de organisatie al langere tijd met een personeelstekort. Veel treinen vielen hier dit jaar al door uit. Niet alleen voor de reiziger vervelend, maar ook voor de servicebalie. "Daar ontstaan enorme rijen met als gevolg zelfs bedreigingen. Ook hier is het van groot belang dat er nieuwe, jonge werknemers bij komen."

Stakingen

Een betere cao is volgens Janssen daarom vooral ook belangrijk voor toekomstige werknemers. De volgende stap? "We gaan weer een ultimatum stellen voor de NS. Daarbovenop zullen waarschijnlijk nieuwe stakingen komen." Hij erkent dat dat een vervelende maatregel is. "Maar we willen laten zien dat het zo niet verder kan. Voor ons niet, maar ook niet voor de reizigers."