Kapotte vijzel gerepareerd, gemaal De Aanvoerder pompt weer zoet water naar het westen

Utrecht - Het gemaal De Aanvoerder doet het weer. Sinds 23 juli was een van de vijzels kapot, waardoor er door dit gemaal geen water kon worden aangevoerd. Om het water toch te kunnen verplaatsen van het Amsterdam-Rijnkanaal naar West-Nederland, werden tijdelijk vier noodpompen neergezet.
Een dag nadat het onderdeel van het gemaal het had begeven, zijn de noodpompen geplaatst. Volgens Dijkgraaf Jeroen Haan van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden is dankzij de noodpompen de aanvoer van zoet water naar het westen niet in de problemen gekomen. "Met die extra pompen konden we het water op peil houden in ons gebied. Maar we zijn de situatie uiteraard wel blijven monitoren." Als gevraagd wordt hoe de vijzel stuk kon gaan, laat hij weten dat het vooral een kwestie is van pech. "Er komt veel kracht vrij bij de werking van het gemaal."
Verzilting
De Aanvoerder werd op 18 juli aangezet. Hiermee moest 7000 liter zoet water per seconden naar de Leidse Rijn worden gepompt. Dit was nodig omdat vanwege de droogte steeds makkelijker zout zeewater het land inkomt. "Wij moeten dat dan aanvullen met zoet water. Zo wordt er water vanuit het midden van het land aangeleverd naar het westen", legt Marc Wessels van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden uit.
Het was pas de vierde keer dat dit gemaal aangezet moest worden, de laatste keer was in 2018. Van lange duur was dat deze keer dus niet, aangezien een van de vijzels het al op de zesde dag begaf.
Eigenlijk moest het gemaal eind vorige week al weer in werking treden, maar het benodigde materiaal voor de reparatie kwam later dan verwacht. Die materialen moesten vanuit het buitenland komen. "Eigenlijk zouden die vrijdag komen, maar ze kwamen pas vandaag. Toen ze binnen waren, hebben we ze zo snel mogelijk geïnstalleerd. Nu werkt de vijzel gelukkig weer."
Zorgen over waterpeil
Door de aanhoudende droogte moeten waterschappen overal in de regio maatregelen nemen. "Het is al een lange tijd warm en droog en het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen", zegt Marc Wessels van het hoogheemraadschap. Onder meer in de Rijn en de Lek is dat terug te zien in een lage waterstand.
Vanwege het lage water is de Liniepont al uit de vaart gehaald. Deze vaart over de Nederrijn en de Lek van Culemborg naar Houten en Everdingen. Ook de veerpont over de Lek tussen Beusichem en Wijk bij Duurstede kan sinds zondag geen voertuigen meer overzetten die zwaarder zijn dan 5 ton. Mogelijk gaan deze week meer verbindingen uit de vaart, want het rivierwater blijft voorlopig nog zakken.
Het hoogheemraadschap laat weten dat Utrechters een steentje bij kunnen dragen door zuinig te zijn met water. Ook helpt het als mensen met een tuin hun grond niet helemaal betegelen, maar vooral de tuin gebruiken om plantjes te laten groeien. "Zo wordt het water in de grond vastgehouden." Het waterschap kijkt samen met de gemeente en de provincie naar plannen van nieuwbouwwijken. “Dan kijken we hoe we nieuwe wijken zo kunnen aanleggen dat het water makkelijker de grond in kan zakken. Als het droog is, hoeven we er geen water naartoe te pompen, maar zit het al in de grond.”