Toenemende drukte bij uitzendbureaus door krappe arbeidsmarkt: 'Recordaantal vacatures'

Claire en Elles Kok op het kantoor van TeamAlert
Claire en Elles Kok op het kantoor van TeamAlert © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Uitzendbureaus lopen over van het werk. Door de huidige krappe arbeidsmarkt nemen werkgevers steeds vaker hun toevlucht tot uitzendbureaus om personeel voor hen te vinden. En dat merken ze ook op het kantoor van YoungCapital in Utrecht. "Het is ontzettend druk. We hebben echt een recordaantal vacatures open staan op dit moment", vertelt vestigingsmanager Dominique Odekerken.
Dat werkgevers zich melden bij de uitzendbureaus, dat is niet zo gek. Bij de laatste berekening in mei stonden er 133 vacatures open voor iedere 100 werklozen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor werkzoekenden liggen de banen dus voor het oprapen. Waarom melden zij zich dan toch bij uitzendbureaus in plaats van rechtstreeks naar de werkgever te gaan? "Dat heeft denk ik meerdere redenen", zegt Odekerken.

Meerdere opdrachtgevers

"Kandidaten hebben veel verschillende dingen die ze belangrijk vinden. En bij ons heb je heel overzichtelijk alle vacatures in een overzicht en kun je goed filteren. Daarnaast kunnen mensen via een uitzendbureau gemakkelijk bij meerdere opdrachtgevers aan de slag", legt de vestigingsmanager uit. "Dus de ene keer sta je op een evenement of festival en de volgende keer in de horeca. Dat hebben veel mensen graag en dat kan bij ons."
Een bedrijf dat naarstig op zoek is naar werknemers is jongerenorganisatie TeamAlert uit Utrecht. Zij geven voorlichting over verkeersveiligheid aan jongeren. Coördinator Elles Kok merkt dat het steeds lastiger wordt de juiste mensen te vinden. "Waardoor dat precies komt, weet ik eigenlijk niet. Iedereen zoekt natuurlijk werknemers. We vissen allemaal in dezelfde vijver."

1000 euro

In sommige sectoren worden daarom 'lokkertjes' ingezet om mensen binnen te halen. Zo looft dagbladuitgever DPG Media sinds april 1000 euro uit voor wie een krantenwijk neemt of een nieuwe collega aanmeldt. Claire, medewerker van TeamAlert, vindt dat niet gek in deze tijden van krapte. "Wij proberen natuurlijk ook in ons eigen netwerk te kijken. Heeft iemand nog neefjes, nichtjes of andere kennissen die ervaring op willen doen." Elles: "En daar staat ook een beloning tegenover."
Ook bij YoungCapital merken ze dat werkgevers naar manieren zoeken om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor toekomstig personeel. "We zien wel dat wij daarin in toenemende mate een adviserende rol hebben naar werkgevers", vertelt Odekerken. "Dus dat we samen kijken hoe een vacature aangepast kan worden aan de huidige arbeidsmarkt. Daar is salaris zeker een onderdeel van, maar ook bijvoorbeeld werktijden en bedrijfscultuur spelen voor veel mensen een belangrijke rol. Er is veel vraag naar en weinig aanbod van werknemers, dus er valt echt wat te eisen."
Bij TeamAlert maken ze zich in ieder geval weinig zorgen over een tekort aan personeel, laat Kok weten. "We hebben natuurlijk echt personeel nodig en doen er alles aan om ze te vinden. Druk maken, dat heeft weinig zin. Het is ook niet zo dat we heel veel meer kunnen doen. We zijn een stichting en kunnen dus niet zomaar de lonen omhoog gooien met een paar euro per uur. Je moet het geld ook hebben."