Alles nog zwartgeblakerd na brand bij Ping Pong Club, maar ze gaan weer open: 'Zetten een buitenbar neer'

© RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - "Probeer zo min mogelijk aan te raken", zegt Thijs van Lier bij het naar binnen lopen van de Ping Pong Club in Zuilen. De brand die de bar een kleine twee weken geleden trof, heeft haar sporen nagelaten. Plafonds die ooit wit waren zijn nu zwart, de ramen zijn gebarsten en er hangt een penetrante lucht.
"Die lucht die er nu nog hangt is niets vergeleken bij hoe het in het begin rook", vertelt mede-eigenaar Van Lier. Hij douchte drie keer die dag, en voor zijn gevoel was de lucht daarna nog niet weg. "Het gaat in je neus zitten."

Telefoon

De boosdoener blijkt een geëxplodeerde telefoon. Domme pech, zegt de eigenaar. "We begrepen van een brandweerexpert dat het niet eens uitmaakt of hij wel of niet aan de lader zit: alles waar elektriciteit op zit, kan vlam vatten als de batterij niet goed meer werkt. Het is net vervelend dat het 's nachts gebeurt, wanneer er niemand in de zaak is en het dus veel te laat wordt ontdekt."
De boosdoener: een telefoon die vlam vatte
De boosdoener: een telefoon die vlam vatte © RTV Utrecht / Evie Westland
De brandweer sprak in vaktermen van "een kleine brand", maar dat doet volgens iedereen die de Ping Pong Club een warm hart toedraagt niet echt recht aan de ernst van het incident. Stroomdraden zijn naar beneden gekomen, speakers zijn gesmolten, de ramen zijn stuk en alle flesjes drank kunnen niet meer worden verkocht. "Het kan nog maanden duren voordat alles weer terug is bij het oude."
Sporen van brand bij Ping Pong Club nog steeds te zien

Positieve energie

Tegelijkertijd, hoewel misschien wat cliché, ziet Van Lier in moeilijke tijden als deze ook juist hoeveel steun er is. "Het is echt hartverwarmend hoeveel kaartjes er in de bus lagen van mensen die ons wilden supporten. En ook heel bijzonder: er is een crowdfundingsactie opgezet om ons financieel te helpen. Want hoewel de verzekering een deel vergoedt, is dat lang niet genoeg om alle kosten te dekken. Je krijgt sowieso alleen de dagwaarde en personeel moet natuurlijk ook doorbetaald worden." De actie heeft op moment van schrijven al meer dan 12.000 euro opgebracht.
Groot was de vreugde toen Van Lier vanochtend een brief van de burgemeester in de bus vond. De gemeente heeft een ontheffing verleend, waardoor de Ping Pong Club vanaf vandaag ook buiten open mag. En dus is Van Lier op dit moment niet alleen druk bezig met schoonmaken, maar maakt hij ook werk van een toiletwagen, een buitenbar en genoeg drank. "Ja, dit geeft wel weer heel veel positieve energie. Het is echt fijn dat de gemeente ook met ons meedenkt en dit zo snel in het werk heeft gesteld. Alles bij elkaar laat het volgens mij wel zien dat we hier een mooie plek hebben neergezet die iets toevoegt in Utrecht."

Langer open

De Ping Pong Club zit sinds drie jaar in een oude loods van de NS die staat op een terrein naast de Concordiastraat. De zaak zou eigenlijk maar tot eind dit jaar openblijven. "Maar voor zo'n korte tijd zou het eigenlijk geen zin meer hebben om alles schoon te maken en opnieuw te bestellen", zegt Van Lier. "We hebben van de NS nu de toezegging gekregen dat we tot eind 2023 mogen blijven."
Pitchers zijn gesmolten door de hitte
Pitchers zijn gesmolten door de hitte © RTV Utrecht / Evie Westland