Rijkswaterstaat doet aangifte van vernieling en bedreiging na boerenprotesten: 'Dit gaat echt te ver'

Afval op de oprit naar de A1 bij Barneveld gedumpt door boeren uit protest tegen de stikstofregels.
Afval op de oprit naar de A1 bij Barneveld gedumpt door boeren uit protest tegen de stikstofregels. © ANP
Utrecht - Rijkswaterstaat gaat aangifte doen van vernielingen die zijn aangericht aan de wegen, door onder meer het dumpen van afval en brandende hooibalen, en van bedreiging en laster. Dit zei directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstraat gisteravond in de talkshow Renze op RTL4.
"Onze mensen worden bedreigd en geïntimideerd, niet alleen onze medewerkers maar ook de aannemers die wij inzetten om dit op te ruimen", aldus Blom in de talkshow. "Dit gaat echt te ver."
Op meerdere snelwegen zijn de afgelopen dagen dumpingen gedaan van onder meer asbest, afval, strobalen en autobanden uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ook in de provincie Utrecht waren er protestacties: zo werden op de A2 bij Breukelen hooibalen in brand gestoken.
"Het gaat om eigendom van ons dat is beschadigd. Om dat te herstellen worden kosten gemaakt. Die willen we gaan verhalen", bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het gaat volgens de woordvoerder om enkele honderdduizenden euro's.

Bedreigingen

Bedreigingen komen bij Rijkswaterstaat onder meer binnen bij het klantcontactcentrum en de via de mail, aldus de zegsman. Maar ook aannemer André van der Wilt ontving bedreigingen nadat hij gevraagd was afval op te ruimen op de snelweg. "Ze noemen me NSB'er, terwijl ik juist achter de boeren sta", vertelde hij gisteren aan RTV Utrecht.