Utrechts reisbureau verkoopt reizen naar Syrië: 'Toerisme betekent voor hen vooruitgang'

© Pixabay
Utrecht - Wie aan een vakantieland denkt zal niet zo snel bij Syrië uitkomen. Toch is dat precies de bestemming die het in Utrecht gevestigde reisbureau Culture Road nu aanbiedt. Volgens eigenaar Rik Brinks zijn grote delen van het land veilig te bezoeken en vinden toeristen er een warm welkom.
"We gaan onder meer naar Damascus, Aleppo en Palmyra", zegt Brinks. "Gebieden die op dit moment veilig zijn en waar reizigers heen kunnen. Syrië is een mooi land met een prachtige natuur. Vroeger kwamen er zes miljoen toeristen per jaar. Er is bijvoorbeeld ook heel veel uit de oudheid nog te zien."
Reizigers die naar Syrië willen moeten wel het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken negeren. Dat advies is nu rood, wat betekent dat elke reis naar het land wordt afgeraden. "Dat advies nemen wij heel serieus", zegt Brinks. "We hebben heel goede gidsen die in contact staan met de veiligheidsdiensten van het land. We willen zelf ook thuiskomen, de veiligheid staat voorop. Maar iedereen moet daar zijn eigen afweging in maken."
Aan aanmeldingen voor de reis is in ieder geval geen gebrek. "Die zijn er genoeg. Het zijn vaak avontuurlijke reizigers. Mensen die al heel veel landen in de wereld hebben bezocht, of mensen die vroeger in Syrië zijn geweest er nu weer heen willen."
De toeristen moeten zich wel schrap zetten. Want de sporen van de oorlog zijn overal te zien. "Vanwege de internationale sancties wordt er ook heel weinig gerepareerd omdat er geen geld en materiaal is. Dus overal langs de snelweg zie je kapotgeschoten gebouwen. Die staan daar vaak al tien jaar zo bij."
Mensen die het aandurven, wacht volgens Brinks een onvergetelijke ervaring. "Het mooiste van het land zijn de Syriërs zelf. Het zijn ontzettend warme mensen die heel blij zijn dat er weer toeristen komen. Ze nemen je graag mee uit eten, en het eten is daar fantastisch. Toerisme betekent voor hen ook weer vooruitgang, dat mensen weer durven te komen naar hun land."