De Uithof wordt onderschat, vindt student Freek (21): 'Maar het mag er wel wat gezelliger'

Student Freek: 'Spaans is mijn lust en leven'
Student Freek: 'Spaans is mijn lust en leven' © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Utrecht - In de zomer is het altijd stil op de Uithof. Freek Hennink (21) is een van de weinige studenten die er nog te vinden is. Hij is op weg naar de supermarkt voor "een veel te duur broodje". Maar ja, het is makkelijk, dus ach.
De contouren van de torenhoge studentenflats op het Utrecht Science Park ("Ik zeg gewoon de Uithof") zijn een groot contrast met de plek waar Freek de tijd van zijn leven heeft gehad.

Dit is de derde aflevering van de serie #wijzijnutrecht. Vanwege de 900e verjaardag van Utrecht portretteren we in tien afleveringen tien Utrechters uit de verschillende wijken van de stad. Vandaag: Utrecht Oost.

De serie is ook terug te vinden op onze Instagram.

Een jaar in Uruguay

"Je verwacht het misschien niet bij mij, maar sinds drie jaar is Spaans mijn lust en leven. Ik ben gek op de Zuid-Amerikaanse en Spaanse cultuur. Na de havo wilde ik nog niet gaan studeren. Daarom ging ik op uitwisseling naar Uruguay. Een jaar lang leerde ik de taal bij een gastgezin. Ik viel daar wel een beetje uit de toon, met mijn witte huid en rossige haar. Maar iedereen heet je daar welkom. Mensen zijn warm en vriendelijk. In Nederland kun je daar soms lang naar zoeken. We zijn hier wat meer op onszelf."
"Daarna heb ik een halfjaar in Madrid gewerkt. Toen kwam corona. Ik verhuisde naar de Cambridgelaan, waar ik nu woon met twee huisgenoten. In coronatijd was het hier uitgestorven. Nu is er gelukkig wat meer leven."

'Waarom zou je op de Uithof wonen?'

"Het is grappig dat je me vraagt naar mijn wijk. Ik ga morgen verhuizen. Ik blijf wel in deze wijk hoor, maar ga naar een ander studentenhuis."
"Mensen doen vaak negatief over de Uithof"
"Mensen doen vaak negatief over de Uithof" © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
"Mensen doen vaak negatief over de Uithof. Waarom zou je daar willen wonen? Waarom niet? We hebben Amelisweerd om de hoek en met een kwartiertje fietsen ben je in de stad. Ik voetbal bij Odysseus, iets verderop. Daar is het altijd gezellig en kan ik mijn energie kwijt. Vraag je of ik hier een leuke studententijd heb gehad, dan is het antwoord ja."
"Het enige nadeel is boodschappen doen. Bij de Spar is alles duur en voor de dichtstbijzijnde supermarkt moet je naar Bunnik fietsen. Wat mij betreft mag er wel wat meer gezellige horeca komen. Dat zou de boel al een stuk meer opfleuren."

Buitenland of toch niet

"Nu studeer ik Spaans en Latijns-Amerikaanse Cultuur. Wat ik daar later mee wil worden? Dat weet ik eigenlijk nog niet. Je kunt er veel kanten mee op. Ik zag mezelf later altijd in het buitenland wonen, maar nu weet ik dat niet zo zeker. Ik heb hier mijn vriendin, mijn familie en leuke vrienden. Gelukkig hoef ik het ook nog niet te weten. Eerst maar eens verhuizen."