Nog geen duidelijkheid voor nabestaanden Rusthof-seance, rechter doet over twee weken uitspraak

Utrecht - Het Amersfoortse echtpaar dat vanmiddag een kort geding aanspande tegen de gemeente Amersfoort, moet nog even geduld hebben. De twee wilden via de Utrechtse rechtbank het liefst vandaag de contactgegevens van een seancegroep losweken, maar de rechter liet weten de gebruikelijke twee weken nodig te hebben voor een uitspraak. "Of voor een behandeling ter schadebeperking en de aansprakelijkheid de NAW-gegevens nodig zijn, daar wil ik nog eens goed over nadenken", stelde hij.
Het echtpaar wil de contactgegevens gebruiken om de groep op te roepen voor een getuigenverhoor bij de rechtbank. Op die manier zouden ze de leden van de groep face-to-face kunnen zien en vragen kunnen stellen over de aard en strekking van de spirituele bijeenkomst op 11 september vorig jaar. Daar is al veel over gezegd, maar wat het echtpaar Drost-Laabidi nog niet genoeg.
Hoe zat het ook alweer? De tijdlijn: vanaf de seance tot nu
'Hotel wordt hospice'
Floor en Radia Drost-Laabidi hebben twee dochters op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof begraven. Sinds bekend is dat een zeskoppige groep daar afgelopen najaar een seance hield, is Radia flink achteruit gegaan. Ze slaapt slecht en heeft thuis herbelevingen die over haar dochters gaan. Omdat dat niet beter werd, sliep ze sinds februari in een hotel dat door de gemeente bekostigd werd.
Ze is nu weer een paar dagen thuis, omdat het hotel voor haar naar eigen zeggen meer een hospice begon te worden. "Ik zat daar geïsoleerd en weggestopt. Ik moet onder de mensen zijn, maar 's nachts slaap ik nog steeds niet", vertelt ze.
Herstel
Volgens haar en haar behandelend artsen is een fysiek gesprek met de leden van de seancegroep nodig om tot psychologisch herstel te komen. Op 24 februari had Floor al een anoniem gesprek op het stadhuis, maar dat bleek niet voldoende. En opvallend: tijdens de bespreking vandaag werd duidelijk dat de seancegroep al wel een aantal face-to-facegesprekken met nabestaanden heeft gehad.
Dat zou de groep in een eerder stadium alleen hebben gewild met nabestaanden van graven waar de groep onderzoek zou hebben gedaan. "Waarom Pietje wel, en Jantje niet?", is de reactie van het echtpaar. Bovendien: uit eerder vrijgegeven beelden van de spirituele sessie op de begraafplaats zou volgens Floor en Radia blijken dat de groep ook bij de graven van hun twee dochters is geweest.
Bedreigd
De gemeente geeft tijdens de zitting aan dat de groep meerdere keren gevraagd is alsnog in gesprek te gaan met het echtpaar. Twee weken geleden zelfs nog. "Maar we kunnen ze niet dwingen", stelt de gemeentelijke advocaat.
Volgens haar is de groep niet langer bereid met nabestaanden face-to-face te praten, omdat alle berichten rond het spirituele voorval voor veel bedreigingen hebben gezorgd, vooral op sociale media. Zij zouden zich daarom niet veilig voelen om in de openbaarheid te treden en over het voorval te praten.
Geheimhouding
Floor en Radia hebben eerder samen met hun advocaat al eens aangegeven dat ze dat gesprek onder geheimhouding zouden willen houden. Met een contract zou dat gewaarborgd kunnen worden. Maar ook dat wees de groep af.
De rechter vroeg vandaag nog eens aan de gemeentelijke advocaten of ze dat nog eens aan de groep willen voorleggen. Ja, was het antwoord, met een maar. Meer dan een dringend verzoek, zoals de gemeente eerder ook al deed, kunnen ze niet regelen.
En een gesprek met de hele groep is ook niet mogelijk; de gemeente heeft slechts de contactgegevens van één van de spiritisten. Die persoon is wel bij de kindergraven is geweest. Of de rechter de gemeente opdraagt die gegevens te verstrekken, laat hij op 10 augustus weten. Dan is de uitspraak.