Marco schreef het nieuwe volkslied van Utrecht: 'De Dom fier in ons midden'

Marco Verwey en burgemeester Sharon Dijksma luisteren samen naar het nieuwe volkslied
Marco Verwey en burgemeester Sharon Dijksma luisteren samen naar het nieuwe volkslied © RTV Utrecht
Utrecht - Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig gaat het elke week spelen en burgemeester Sharon Dijksma nam het persoonlijk in ontvangst: het nieuwe volkslied voor Utrecht dat componist Marco Verwey heeft gecomponeerd als cadeau voor de jarige stad.
Het heeft maar één couplet (want wie kent er nou meer dan één couplet van het Wilhelmus), maar als het aan de 81-jarige Marco Verwey ligt wordt zijn compositie 'Utrecht mijn zijn' hét volkslied van de stad Utrecht. En wordt het zelfs bij wedstrijden van FC Utrecht gezongen. "Ik dacht, een mooi volkslied voor Utrecht en van het ene op het andere moment had ik de melodie in mijn hoofd."
Marco speelt zijn nieuwe Utrechtse volkslied
Marco speelt zijn nieuwe Utrechtse volkslied © RTV Utrecht
Marco is een gedreven componist en pianist. Zijn muziek gaat vaak over dieren. Met die muziek treedt hij regelmatig op, bijvoorbeeld in bejaardenhuizen en verpleeghuizen. De opbrengst gaat naar een organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren. Maar Marco componeert niet alleen vrolijke muziek. Hij heeft zich ook laten inspireren door de oorlog in Oekraïne. Want hij herkent veel van wat de mensen daar meemaken: "Ik heb zelf een enorm oorlogstrauma. Dat gaat nooit meer weg. Op het journaal zie je die moeders en vaders met kleine kinderen. Je ziet de angst en ellende aan die mensen. Dat was ik ook."
Marco is geboren in Oosterbeek en als jongetje van 4 jaar oud maakte hij de slag om Arnhem mee. "Ik stond aan de hand van mijn vader en boven ons waren de Duitsers aan het rondcirkelen. Dat geluid gaat nooit meer weg." Marco, zijn ouders en broertje moesten halsoverkop in het donker vluchten. "De Duitsers schoten op alles wat bewoog. Ik heb tientallen mensen zien en horen doodschieten. Dat geluid, van die gillende mensen en kleine kinderen vergeet je nooit meer."
Jaren later komt de klap. Marco raakt in een zware depressie die jaren duurt. "Ik las de krant, keek televisie, was een zombie en hoopte dat ik de volgende ochtend niet meer wakker zou worden. Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs. Een half jaar geleden voelde ik een soort klik in mijn hoofd. Alles werd wazig, maar het ging weer over. Vanaf dat moment ben ik een ander mens geworden."

Utrecht, mijn zijn

Marco klom achter de piano en de ene na de andere compositie kwam onder zijn vingers vandaan. Zoals nu dus het volkslied over Utrecht. Hij schreef ook zelf de tekst.
Utrecht, mijn zijn,
Mijn stad en mijn vertrouwen,
Mijn huis en mijn thuis,
Waar 'k altijd op kan bouwen.
De Dom fier in ons midden,
Bewaker van ons mijn en dein,
Mijn hart klopt warm voor Utrecht,
Utrecht, mijn zijn.
Marco Verwey over zijn Utrechtse volkslied
Met het volkslied op een usb-stick in een mooi versierd doosje is Marco op weg gegaan naar het stadskantoor, om het persoonlijk aan burgemeester Sharon Dijksma te overhandigen. Dijksma: "Het heeft wel de statigheid van een volkslied." Marco vertelt dat de stadsbeiaardier het elke zaterdag gaat spelen. Dijksma: "Wat leuk, ik woon op geluidsafstand van de Dom en ik luister heel vaak op zaterdag naar haar."
Het volkslied is niet het enige cadeau van Marco aan de stad. En passant rolde er ook nog een muziekstuk over 900 jaar Utrecht van de toetsen.
Muziekstuk over 900 jaar Utrecht
[kader:]