Drie Utrechters verdacht van brute mishandeling en moord op kwetsbare man in Lunetten

© Koen Laureij
Utrecht - Twee Utrechtse mannen die in april werden aangehouden in verband met de gewelddadige dood van een 61-jarige inwoner van de wijk Lunetten, worden door het Openbaar Ministerie verdacht van moord. Dat bleek vanmiddag tijdens een eerste voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank. In de zaak is twee maanden later een derde verdachte aangehouden. Deze Younes B. zit ook gevangen en zal te zijner tijd samen met de andere twee worden berecht.
De 51-jarige Bruno S. en de 41-jarige Pascal G. uit Utrecht hebben volgens het OM samen met de andere verdachte de 61-jarige Yuval Accos in de nacht van 12 op 13 april in diens woning aan de Karpaten mishandeld, beroofd en gedood. De kwetsbare man, die een slechte gezondheid had, werd korte tijd later door zijn partner gevonden.
Het slachtoffer had een jarenlange relatie, maar woonde alleen in zijn flatje aan de Karpaten. Andere bewoners van het appartementencomplex hebben niets gemerkt van het vreselijke tafereel dat zich in de woning moet hebben afgespeeld. Yuval zat vastgebonden op een stoel met een trui om zijn hoofd gebonden en was geschopt en geslagen.

Gekwalificeerde doodslag

Het OM legt de verdachten onder meer moord en diefstal met geweld ten laste. Mogelijk was er sprake van gekwalificeerde doodslag. In dat geval zouden ze Yuval Accos opzettelijk om het leven hebben gebracht om te verhullen dat ze hem hadden bestolen. De maximale straffen daarvoor zijn even lang als bij moord: 30 jaar gevangenisstraf of levenslang.
Volgens de officier van justitie heeft Pascal G. enkele dagen voor de moord de jas van Accos uit diens woning gestolen. Daarin zat ook zijn portemonnee met pinpas. Met de pas zouden ze geld van de rekening van het slachtoffer hebben gehaald en boodschappen hebben betaald. De verdachten zouden zijn vastgelegd door de camera van een pinautomaat, toen ze het saldo op de rekening checkten. Omdat de pas kort daarna werd geblokkeerd, konden ze niet meer buitmaken.

Camerabeelden en dna

Waarom de drie een paar dagen later opnieuw het huis van meneer Accos binnendrongen en wat ze toen hebben gestolen, werd vandaag niet duidelijk. Er was wel inmiddels een nieuwe pas aangevraagd. Mogelijk zijn de mannen er op de fatale avond zelfs twee keer geweest. Het hele huis was overhoop gehaald.
Volgens het OM staat vast dat de drie verdachten de dagen voor en na de moord in elkaars gezelschap waren en dat ze ook rondhingen in de buurt van de woning van het slachtoffer. Op bewakingsbeelden zou te zien zijn dat Bruno S. in de lift stapt van het complex waar Accos woonde. Op de kleding van zijn medeverdachte G. zat dna van S. en van het slachtoffer. Op een memobord dat in de woning lag zou een schoenafdruk van S. zijn gevonden. Volgens zijn advocaat is het geen hard bewijs, omdat de verdachten regelmatig elkaars kleding en schoenen gedragen zouden hebben.
Bruno S. was als enige verdachte zelf in de rechtszaal aanwezig vandaag. Hij verklaarde dat hij wel in de omgeving is geweest, maar dat hij niets met de dood van Yuval Accos te maken heeft. Hij woont op 100 meter afstand van het slachtoffer, vertelde hij in de rechtszaal. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om S. het proces in vrijheid af te laten wachten, maar dat werd afgewezen.

Pieter Baan Centrum

De drie verdachten komen allemaal uit de buurt. Volgens wijkbewoners zijn het bekenden uit de drugsscene. Bruno S. is in het verleden vaker veroordeeld voor onder meer diefstal. De rechtbank heeft beslist dat de twee Utrechters ter observatie in het Pieter Baan Centrum worden opgenomen om te onderzoeken of hun verstandelijke vermogens en eventuele stoornissen een rol hebben gespeeld bij de zaken waarvan ze worden verdacht. Ook de derde verdachte zal door een psycholoog en psychiater worden onderzocht.
Het gaat nog maanden duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Volgens de officier van justitie heeft de politie nog een paar weken nodig om het onderzoek af te ronden. De observatie van de verdachten in het Pieter Baan Centrum gaat ook veel tijd kosten. Er zijn lange wachttijden en om te voorkomen dat zij elkaar beïnvloeden, wil de rechtbank niet dat ze daar gelijktijdig worden opgenomen.
De volgende zitting staat gepland op 7 september. Het gaat dan opnieuw om een tussenzitting, waarbij ook de zaak tegen de derde verdachte Younes S. zal worden behandeld.