Vuelta ook op Utrechtse Parade: 'Wielrenners zijn theatrale figuren'

Utrecht - Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) neemt een voorschot op de start van de Vuelta in Utrecht. Eind augustus komt het echte peloton naar Utrecht, vanaf vandaag speelt NUT het toneelstuk Vuelta op de Parade, een 'wielerdrama over vriendschap en rivaliteit'.
Het concept is simpel: twee acteurs zitten op een fiets op een rollerbank en praten met elkaar. Regisseur Reinout Bongers: "Soms stappen ze even af, soms moet er een handtekening uitgedeeld worden, maar voornamelijk zijn ze wel aan het fietsen."
'Vuelta' draait om twee jeugdvrienden die samen beginnen aan een profcarrière in de jaren '90, als broekies in de Ronde van Spanje. "Je ziet de vriendschap door de jaren heen", vertelt Marcel Roelfsema. Hij speelt een van de twee vrienden, Dennis Coenen de ander. In 2022 ontmoeten de wielrenners elkaar weer. "Wat is er dan over van die vriendschap?"
Vervolg: Het Nieuw Utrechts Toneel bij Aan Tafel! op Radio M Utrecht.
Vervolg: Het Nieuw Utrechts Toneel bij Aan Tafel! op Radio M Utrecht.
De Vuelta zou eigenlijk twee jaar geleden al in Utrecht starten, toen ontstond het idee voor het toneelstuk. "NUT had al het initiatief genomen om de voorstelling te gaan maken", vertelt regisseur Bongers. De Utrechtse schrijver en wielerfanaat Frank Heinen maakte de tekst. Door corona gingen de Vuelta en de voorstelling niet door. "Het is jammer om de voorstelling te maken als de Vuelta niet in Utrecht is." In de tussentijd is er wel een podcastversie gemaakt. Die werd in Leidsche Rijn op hometrainers opgenomen en uitgezonden door Radio1.
Winst of verlies
Wielrennen is bij uitstek geschikt voor een toneelbewerking vinden de theatermakers. "Wat ik zo mooi vind aan de sportwereld is dat er zoveel emoties aan het oppervlakte komen, die in het theater wel eens verscholen blijven", vertelt Bongers. "Zeker als publiek vind ik het best moeilijk mee te leven met de acteurs soms." Neem een voetbalwedstrijd, waar een stadion als één man mee kan leven met winst of verlies. "Dat het zo behapbaar is, vind ik als regisseur een soort sleutel. Die simpelheid wil ik best opzoeken in het theater."
Ook voor een acteur is de sport een dankbaar onderwerp. Volgens Roelfsema zit er weinig verschil tussen de held uit een Griekse tragedie of een sportheld. "Ze hebben een drive, een doel. Die moet behaald worden en dan zijn ze niets ontziend. Dat zie je nu ook in het wielrennen, dat je denkt: die wielrenners zijn eigenlijk hele theatrale figuren."