Voorlopig nog geen plek voor retro-spelletjeswalhalla in Utrecht: Awesome Space moet dicht

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Pac-Man, Super Smash Brothers, Guitar Hero of een potje flipperen. De jaren '80 en '90 waren voor veel mensen een waar spelletjeswalhalla. Dankzij Awesome Space in Kanaleneiland konden liefhebbers van retrogames die tijden laten herleven, maar de locatie moet tot teleurstelling van de eigenaren de deuren sluiten. Een nieuwe plek is nog altijd niet gevonden.
Helemaal onverwachts kwam het niet, vertelt voorzitter Kristian Vlaardingerbroek. Awesome Space kreeg de ruimte 6,5 jaar geleden toegewezen gekregen, met het idee dat ze er een halfjaartje in zouden zitten. Mede dankzij corona werd het een stuk langer.
Maar liefst 600 vierkante meter had hij tot zijn beschikking, in het oude politiebureau in Kanaleneiland. Veel ruimte, maar dat is ook wel nodig. "Die kasten nemen veel plek in."
Bij Awesome Space in Utrecht kun je helemaal los op oude gameconsoles.

Guitar Hero

Bovendien kwam er ook veel bezoek. "Wekelijks kwam er wel een paar honderd mensen. De langste rijen stonden er bij de spellen Guitar Hero en Band Hero, waarbij je zelf op een plastic gitaar liedjes kan meespelen op de computer. We hadden zelfs een volledig elektrisch drumstel ernaast staan in plaats van het plastic exemplaar dat eigenlijk bij het spel hoort. Gewoon omdat het kon", lacht hij.
En nu staat Vlaardingerbroek dus sinds een paar weken, samen met betrokken vrijwilligers, de boel in te pakken. "Dat neemt veel tijd in beslag. We hebben nog een paar weken te gaan en zijn nu nog niet eens op de helft. Het moet natuurlijk wel een beetje met beleid – veel bubbelfolie dus. Veel van dit spul is erg kwetsbaar."
Het ziet ernaar uit dat de spelkasten, retrogames en flipperkasten voorlopig de opslag in moeten. "Ik hoop dit jaar nog een nieuwe plek te vinden. Weer een ruimte van 600 vierkante meter, dat is misschien wat optimistisch. Als we maar genoeg ruimte hebben om een paar spullen neer te zetten, bezoek te ontvangen en reparaties uit te voeren. Dan zouden we al ontzettend geholpen zijn."