Theaterfestival De Parade keert in volle glorie terug in Utrecht

© Sofie Simao
Utrecht - Als je je wilt vergapen aan theatervoorstellingen, wil zwieren in de zweefmolen of je eigen poffertjes wil bakken, ben je dit weekend in Utrecht aan het juiste adres. Het reizend theaterfestival De Parade komt namelijk weer naar de stad, zonder coronabeperkingen dit keer. En daar is Nadine van Pinxteren van De Parade maar wat blij mee. "Eindelijk zijn we er weer in volle glorie."
De festivalbranche heeft twee moeilijke jaren achter de rug. Dat geldt ook voor De Parade. In 2020 moest er vanwege de coronacrisis een streep door het festival, een jaar later kon het alleen in afgeschaalde vorm plaatsvinden. Vooraf reserveren, vaste plekken en anderhalve meter waren toen het devies. Voor het festival betekende dat dan ook een financiële strop.

Financiële problemen

Niet heel gek dus dat De Parade in financiële nood kwam, er kwam te weinig geld binnen. "In die twee jaar hebben we eigenlijk al onze reserves erdoorheen gejaagd", legt Van Pinxteren uit. "En je hebt toch iets nodig om een festival op te starten, om alles te kunnen bekostigen."
Gelukkig waren daar de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In die vier plaatsen strijkt het theaterfestival eigenlijk ieder jaar neer en dus maakten die gemeenten vorig jaar gezamenlijk 425.000 euro vrij om het festival te redden. "Daar zijn we Utrecht en de andere gemeenten hartstikke dankbaar voor", aldus Van Pinxteren.
Inmiddels denkt zij dat het festival weer prima op eigen benen kan staan. Van beperkingen is namelijk geen sprake meer en dus kan alles doorgaan zoals gewenst. "Na Amsterdam denk ik dat we weer een heel eind op de rit zijn."

Eigen favorieten

Zelf kijkt Van Pinxteren in ieder geval reikhalzend uit naar deze editie. Een paar voorstellingen heeft ze al met rood omcirkeld in haar agenda. Bijvoorbeeld die van het Vlaams dansgezelschap Voetvolk. "Dat is een soort crossover tussen een popconcert en een dansvoorstelling, daar kijk ik ontzettend naar uit. En het Nieuw Utrecht Toneel natuurlijk, het NUT. Die maken een voorstelling over de Vuelta", benoemt ze haar favorieten.
Het leuke aan een reizend festival is volgens Van Pinxteren ook dat iedere locatie weer anders is. Zo was er dit jaar voor het eerst een editie in Eindhoven, omdat er in Rotterdam geen plek was vanwege de verbouwing van het evenementendek van het Museumpark. "Dat was ook hartstikke leuk, weer helemaal nieuw. Wel was dat nog heel klein, want dat moet nog opgebouwd worden."

Knusse hoekjes

De vergelijking tussen Utrecht en Den Haag is volgens haar beter te maken. "Qua publiek zijn die twee steden wel vergelijkbaar", stelt ze. "Maar Utrecht is wel weer iets groter. En het terrein is heel anders. In het park waar het gehouden wordt zijn allemaal kleine knusse hoekjes. Dat komt omdat er zo veel bomen en looppaadjes zijn. In andere steden heb je dat niet."
De Parade wordt gehouden in het Moreelsepark in Utrecht en duurt van vandaag tot en met zondag 7 augustus. Bezoekers kunnen zich daar iedere dag vanaf 14.00 uur vermaken. "Behalve vandaag, dan begint het pas om 18.00 uur", besluit Van Pinxteren.
Nadine van Pinxteren van De Parade: "Eindelijk zijn we er weer in volle glorie"