Rabobank betuigt spijt van rol in stikstofcrisis: 'Met kennis van nu in verleden anders gehandeld'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De Rabobank laat weten spijt te hebben van de rol die het gespeeld heeft in de stikstofcrisis. De bank wiens hoofdkantoor is gevestigd aan de Croeselaan in Utrecht, geeft aan met "gemengde gevoelens" terug te kijken op de jarenlange schaalvergroting in de veehouderij. De Rabobank is de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland en heeft die schaalvergroting dus mede gefinancierd.
"Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen", laat de bank aan Trouw. Wel benadrukt de bank dat die jarenlange schaalvergroting is ingezet door de overheid. "Onderaan de streep gaat het er nu om dat we de boeren helpen aan perspectief en de natuur beschermen."

Concrete voorstellen nodig

De bank kreeg eerder deze week al forse kritiek van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Die organisatie werkt al jaren samen met de Rabobank, maar vindt dat het bedrijf nu het voortouw moet nemen en met concrete voorstellen moet komen om de landbouw te veranderen. De bank maakt zich volgens het WNF op deze manier schuldig aan "schijnzekerheid op korte termijn".
Daarmee doelt het bedrijf onder meer op het plan van de bank om boeren te stimuleren om te investeren in nieuwe technieken om de stikstofuitstoot te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn robots en nieuwe vloeren in stallen. Vanuit de wetenschap en het WNF is er kritiek op die innovatie, omdat niet zeker is of die ook echt leidt tot minder uitstoot en het geen oplossing is voor andere problemen zoals de uitstoot van broeikasgassen.

Boeren op kosten jagen

Daarom moet de Rabobank volgens het WNF met echte oplossingen komen en boeren niet op kosten jagen. In gesprek met Trouw laat directeur Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit Utrecht weten dat de bank zich weliswaar jarenlang aan de regels heeft gehouden en dat de overheid maatregelen steeds heeft uitgesteld, maar dat de bank ook een eigen verantwoordelijk heeft. "Als de Rabobank tien jaar geleden een andere keuze had gemaakt, was de stikstofcrisis nu minder groot en waren er minder boze boeren."