Camping in WKZ moet zieke kinderen die niet op vakantie kunnen toch vakantiegevoel bezorgen

Net als op een echte camping vind je hier tentjes.
Net als op een echte camping vind je hier tentjes. © RTV Utrecht
Utrecht - Wie de komende vier weken het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht binnenwandelt, denkt misschien op een camping te zijn beland. De komende vier weken is de hal van het ziekenhuis namelijk omgebouwd tot een heuse kampeerplaats met onder meer kunstgras, tenten en animatie. Het doel is om kinderen die vanwege ziekte niet op reis kunnen, toch even dat vakantiegevoel te bezorgen. "Die afleiding is voor kinderen erg fijn, zeker in de zomerperiode", vertelt medisch pedagogisch zorgverlener Ewout Tuyt.
Die zomerperiode is volgens hem een lastige tijd voor de patiënten. Zij zien hun vriendjes en vriendinnetjes stuk voor stuk op vakantie gaan, terwijl zij zelf gebonden zijn aan het ziekenhuis. "Er is in deze tijd van het jaar minder afleiding in een ziekenhuis, dit moet daar verandering in brengen", legt Tuyt uit. Het is inmiddels de zevende keer dat het WKZ dit doet en de zorgverlener merkt dat het de tijd in het ziekenhuis voor kinderen een stuk draaglijker maakt. "Veel kinderen zijn verrast. Ze denken bij een ziekenhuis aan een vervelende omgeving. Als ze dit dan zien merken ze dat het heel erg meevalt."

Ridders, piraten en prinsessen

De kinderen worden op de camping ook zoveel mogelijk vermaakt. "Net als op een gewone camping organiseren we ook hier allerlei activiteiten. Iedere week is er een ander thema en daar worden de bezigheden omheen bedacht", zegt Tuyt. Deze week is dat 'ridders, piraten en prinsessen'. Kinderen kunnen dus bijvoorbeeld schilden maken, ooglapjes versieren of meedoen aan riddergevechten. "Eigenlijk doen we alles wat je bij dat thema kunt bedenken. We fungeren dus even als animatieteam."
Om een camping te runnen, zijn natuurlijk ook mensen nodig. "Er helpen een aantal vrijwilligers die normaal ook in onze speelkamers en bij andere projecten een handje toesteken", aldus Tuyt. Daarnaast maken hij en zijn collega's zich ook regelmatig een ochtend of middag vrij om op de camping aanwezig te zijn. "We merken dat we de kinderen daar echt blij mee maken. Dat hoort dus ook gewoon bij ons werk."
Ewout maakt aan de knutseltafel draakjes van toiletrollen en karton.
Ewout maakt aan de knutseltafel draakjes van toiletrollen en karton. © RTV Utrecht

Bed naar beneden

Niet alle kinderen in het WKZ zijn natuurlijk even ziek en daarmee even mobiel. Daarom worden sommige patiënten met bed en al naar de camping gebracht, zodat ook zij vermaakt kunnen worden. "We kijken wat mogelijk is en stemmen daarop de activiteiten uit", stelt Tuyt. Daarnaast kunnen ook familieleden van zieke kinderen meestal niet op vakantie. "Ook de kinderen die niet op vakantie kunnen omdat hun zusje of broertje ziek is, zijn van harte welkom op de camping."
Voor sommige patiënten is het helemaal niet mogelijk zich naar de hal te verplaatsen. Ook aan hen wordt gedacht door het recreatieteam. "In die gevallen proberen we de camping naar hen toe te brengen, in plaats van andersom. Dan voeren we de activiteiten aan het bed uit, als dat mogelijk is. Juist die kinderen kunnen de afleiding en het vermaak extra goed gebruiken", geeft Tuyt het belang van de acties aan.