Zit er blauwalg in jouw zwemplas? Eke checkt het voor je
Utrecht/Utrecht - Met waadpak en al gaat Eke Rijkmans in de zomer elke dag het water in. Voor ons allemaal, trouwens. Want doordat zijn collega's en hij zwemwater in de natuur checken op blauwalg en poepbacteriën, weten wij of we daar wel veilig kunnen zwemmen.
We strijken neer bij de Strijkviertelplas in Utrecht. Er is al vaker blauwalg in dat water geconstateerd, dus er staat een geeld bord langs de kant om daarvoor te waarschuwen. Eke pakt zijn materiaal uit de bus en loopt zó het water in. "Kijk, met deze steekbuis kan ik makkelijk een monster nemen van het water hier. Die gaat gelijk m'n emmer in en – hup – naar het lab."
Eke checkt of jouw zwemwater nog blauwalg-vrij is
Blauwalg uit zijn winterslaap
Zodra de zomer aanbreekt, volgt ook het nieuws over blauwalgen. En dat is logisch, legt Eke uit. "De blauwalg is een bacterie die altijd in het water zit. Maar maandenlang houdt-ie een winterslaap. Zodra de temperaturen weer boven de 15 graden komen, wordt de bacterie ook weer wakker. En met zulke hitte als de afgelopen dagen heb je een groot risico dat-ie zich ineens snel vermeerdert."
En áls dat gebeurt, is hij er als monsternemer om daarop te testen. Elk zwemwater – natuurwater waarin gezwommen kan worden – wordt iedere twee weken getest gedurende de zomerperiode. Dat onderzoek doet AQUON, waar Eke voor werkt, in opdracht van de waterschappen.

Jeuk en koorts
De monsternemer weet dat je behoorlijk ziek kan worden van blauwalg. "Van maag- en huidproblemen tot erge jeuk. En als je een grote slok hebt binnengekregen, kan je er koorts bij krijgen. Kijk dus wel een beetje uit en ga zeker niet zwemmen bij een plas waar een negatief zwemadvies is afgegeven."
Langs de plas in Utrecht zie je een enkele ouder toch maar vast vertrekken als Eke met meerdere gevulde potjes het water uit loopt. "Is het al gevaarlijk?", vraagt een vader. Eke haalt zijn schouders op. "Dat is nog even afwachten. De blauwalg is in de beginfase zo piepklein, dat je dat met het blote oog niet kunt zien."
Naar het lab
Alle gelabelde potjes gaan daarom snel terug naar zijn bus. In de koelkast, welteverstaan. In een laboratorium gaan collega's blauwalg 'tellen', zegt hij. "Ja, we kijken in welke mate het in het water zit en hoe veilig het nog is. Die uitslag weten we binnen enkele dagen en geven we dan door aan de waterschappen. In overleg met de provincie kan een zwemadvies dan worden aangepast."
