Meer wespen door warm voorjaar, bestrijders maken overuren: '600 tot 800 nesten per week'

© Pixabay
Utrecht - De warme wintermaanden en het droge voorjaar zorgen ervoor dat wespen zich deze zomer eerder én met meer in onze provincie te zien zijn. Dat merkt ook Richard Piké, ongediertebestrijder in de regio Utrecht: "We bestrijden ten opzichte van vorig jaar zo'n 450 procent nesten meer."
Normaal gesproken zorgen wespen pas wat later, in de loop van augustus, voor zomeroverlast. Nu is dat zeker enkele weken eerder. Piké en zijn collega's hadden het er in ieder geval nooit eerder zo druk mee. "Vorig jaar haalden we ongeveer honderd nesten per week weg. Nu schommelt dat tussen de zeshonderd en achthonderd nesten."

Krachtvoer

Waar dat precies aan ligt? Wespenexpert Jan Smit wijdt het vooral aan de warmte. "In het voorjaar maakt de koningin haar nesten en voedt ze haar larven waaruit weer nieuwe wespen ontpoppen. Als het koud is en het veel regent dan gaat dat proces langzaam. Dan moet hare majesteit veel zelf doen en verstoppen insecten zich die anders het krachtvoer voor haar larfjes zijn."
Omdat we een mooi voorjaar met weinig langdurige neerslag achter de rug hebben, kregen veel nesten volgens Smit juist de kans zich goed te ontwikkelen. En daardoor zijn er meer wespen bijgekomen, zien Smit en zijn collega's van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. "Als het warm en droog blijft, is de kans groot dat die toename nog even aanhoudt."

Samenleven met wespen

Voor ongediertebestrijders betekent dat dus een drukke zomer. En Piké verwacht dat die storm voorlopig ook nog niet gaat liggen. "Omdat veel mensen nu vakantievieren en veelal niet thuis zijn, hebben wespennesten rustig de tijd op hun woningen te groeien. Wij komen dan in actie als ze weer terugkomen en het nest signaleren."
Erg zijn al die wespen overigens niet, benadrukt wespenexpert Smit. Hij vindt dat we als Nederlanders wel iets toleranter mogen zijn en moeten leren samenleven met de wesp. "Mensen denken al snel: 'O, ik heb een wespennest! Ik moet het meteen weg laten halen!' Maar dat is flauwekul. Als zo'n nest zich op een plek bevindt waar jij er geen last van hebt, laat het dan lekker zitten. En als ze op je terras of balkon komen, plaats dan op de hoek een schaaltje fruitresten. Dan komen ze daar wel op af en laten ze jou met rust."
De wespen kunnen bovendien nuttig zijn: ze zijn een soort natuurlijke opruimingsdienst. De diertjes eten kadavers van kleine zoogdieren. En nog een groot pluspunt: ook de mug staat op het menu van de wesp.