Jaco maakt lichtsculptuur op Utrecht Centraal voor 900-jarige stad: ‘Nog veel te doen, maar het komt af’

Utrecht - Utrecht bestaat 900 jaar en dat mag gezien worden. Verschillende kunstenaars laten zich inspireren door het jubileum van de stad. Zo ook de digitale kunstenaar Jaco Schilp. Hij is bezig met iets heel bijzonders wat straks door heel veel mensen gezien gaat worden.
"Kijk, dit is een lasersnijder", vertelt de Utrechtse kunstenaar die vanuit het voormalig Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht werkt. Onder een soort van kopieermachine brandt een laser razendsnel puntjes in een houten plankje. "Naast dat ik digitale kunst maak, met projecties en beelden, maak ik dus ook fysieke kunst. En daarmee probeer ik digitale bestanden in de tastbare wereld te krijgen."
900-jarig Utrecht straks te zien op Utrecht Centraal: 'Nog veel te doen, maar het komt af'
Schilp is al jaren een grote naam in de Utrechtse kunstwereld en ver daarbuiten. Hij gebruikt onder meer computers, maar ook andere apparaten om zijn kunstwerken vorm te geven. Daarnaast is hij ook curator van het Uncloud-festival dat zich richt op het exposeren van digitale kunst.

Stadsgezicht

Voor zijn nieuwste project gebruikt hij een lasersnijder waarmee hij iconische Utrechtse gebouwen als de Dom en de Inktpot op houten platen met kleine gaatjes brandt en die vervolgens verlicht. "Het duurt ongeveer twintig uur om zo'n afbeelding te laseren", vertelt hij. "Uiteindelijk komen die iconische stadsgezichten bij elkaar op één groot paneel. Dat is voor het 900-jarig bestaan van de stad, een stadsgezicht."
"Dat stadsgezicht komt op het stationsplein, tussen Hoog Catharijne en Utrecht Centraal. Samen met een aantal kunstenaar ben ik daar een lichtsculptuur aan het bouwen, met deze techniek."

Spannend

Voor Schilp is dit het grootste project waar hij tot nu toe aan gewerkt heeft. Op 1 oktober is de opening, dus dan is het kunstwerk ook te zien op Utrecht Centraal. "Dat is nog wel spannend. Er moet nog heel wat uurtjes gelaserd worden. Maar ik ga het halen, dat komt goed."

Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma Expeditie Nederland dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies. De volledige reportage over kunstenaar Jaco Schilp is onderdeel van de uitzending van 26 juli die om 18.30 uur wordt uitgezonden op NPO 2.