Eigenaren van Utrechtse lachgasgroothandel krijgen ruim 19.000 euro aan boetes: 'Gasflessen slingerden los door hun auto's'

Ter illustratie
Ter illustratie © Politie
Utrecht - Twee jonge Utrechters en hun lachgasgroothandel No Limith zijn veroordeeld tot stevige boetes, omdat ze cilinders met lachgas keer op keer op een onveilige manier vervoerden. Omdat gasflessen kunnen ontploffen, moeten vervoerders voldoen aan een groot aantal veiligheidsvoorschriften. Zo moeten gasflessen goed zijn vastgezet en moeten de chauffeurs een vrachtbrief hebben waarop precies staat wat de lading is. Dat moet ook op een sticker aan de buitenkant van de auto te zien zijn. De Utrechters zijn er herhaaldelijk op betrapt dat cilinders met lachgas los in hun auto’s lagen en de verplichte documenten ontbraken. In totaal moeten ze ruim 19.000 euro aan boetes betalen.

Controles

De Utrechters startten in augustus 2020 met hun bedrijf No Limith, ze waren toen pas 18 jaar oud. Bij meerdere controles in de 14 maanden daarna bleek dat zij zich niet hielden aan de veiligheidsvoorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Lachgascilinders, soms tientallen, lagen los in de auto of rammelden hoorbaar tegen elkaar in plastic bakken. Bij herhaaldelijke controles bleken de verplichte vervoersdocumenten niet aanwezig of niet ingevuld. De etiketten op veel gasflessen ontbraken of waren onleesbaar. De verplichte brandblusser was er niet of slingerde eveneens los door de kofferbak. Ook hadden de auto's niet de verplichte sticker die aangeeft dat er gasflessen worden vervoerd en dat de auto niet is voorzien van een speciaal ventilatiesysteem.
Voor het vervoer van het lachgas maakten de twee gebruik van hun eigen auto's, maar ook van auto's van familie of vrienden. De auto waarin een van de mannen lachgas vervoerde, werd gecontroleerd na een melding over nachtelijk overlast in Houten. Zijn BMW stond op het fietspad bij een populaire jongerenhangplek in een parkje. Toen hij de politie zag naderen, probeerde hij nog achteruit weg te rijden. Ook in Vleuten besloot de politie poolshoogte te nemen toen een grote groep jongeren op straat rond een bestelwagen van een van de verdachten stond. Een andere keer werd een van de mannen door agenten aan de kant gezet, toen hij door rood reed met een lading gasflessen in zijn auto.

Vergeten

De zaak tegen No Limith en haar eigenaren zou eigenlijk een half jaar geleden al door de rechtbank worden afgehandeld, maar de lachgashandelaren kregen de gelegenheid om een advocaat te zoeken die ervaring heeft met dergelijke zaken. Die gaf er echter kort voor de rechtszitting van vandaag de brui aan. De verdachten zelf waren ook niet aanwezig om tekst en uitleg te geven. De officier van justitie eiste vanochtend een boete van 10.000 euro voor No Limith en werkstraffen van 200 uur tegen de twee eigenaren, maar volgens de rechter moet het OM bij zogenoemde first-offenders eerst een boete opleggen. Voor het bedrijf werd die vastgesteld op 8000 euro, voor de eigenaren op respectievelijk 5280 en 6000 euro.
"Shit, 18 juli! Helemaal vergeten!", reageerde een van de lachgasdealers toen RTV Utrecht hem liet weten wat het vonnis van de rechter was. Volgens hem "zijn ze helemaal gek geworden" door zo'n hoge boete op te leggen en gaat hij zeker in hoger beroep. Het is volgens hem allemaal lang geleden. Zijn bedrijf verhuist binnenkort van De Meern naar Harmelen en pakt de zaken volgens hem tegenwoordig veel professioneler aan.

Nieuwe wet

Het eventuele hoger beroep in de zaak van No Limith zal op zijn vroegst pas in de loop van volgend jaar door het gerechtshof worden behandeld. De kans is groot dat lachgashandel en -gebruik dan inmiddels in de Opiumwet zijn opgenomen. Het handelen in lachgas is op nu nog niet verboden; een wet die dat regelt wordt naar verwachting pas volgend jaar van kracht. In de tussentijd kunnen gemeentes wel het gebruik verbieden op plaatsen waar overlast ontstaat. In het grootste deel van de gemeente Utrecht is dat inmiddels gebeurd.
Volgens het Openbaar Ministerie gaat de aanpassing van de wet veel te traag. De huidige aanpak van het lachgasprobleem is niet sluitend en biedt handelaren en gebruikers teveel geitenpaadjes om de regels te omzeilen. Ook de gemeente Stichtse Vecht wil daarom dat politiek Den Haag sneller landelijke maatregelen neemt. Bovendien zorgt veelvuldig gebruik van lachgas voor gezondheidsschade en voor ongelukken in het verkeer. Inmiddels zou er een methode zijn gevonden om aan te kunnen tonen dat iemand lachgas heeft gebruikt, maar er is nog veel tijd en geld nodig om dat in de praktijk toe te kunnen passen.