Podcast Broos afl. 4: Het einde van de tunnel

© RTV Utrecht
Utrecht - Wat betekende de coronacrisis voor Utrechters met een kwetsbare arbeidsmarktpositie? Hoe verging het hen financieel en emotioneel? En in hoeverre kregen ze hulp? Sinds het begin van de crisis, voorjaar 2020, volgden journalisten Maarten Dallinga en Hugo Verkley vijf Utrechters. De vierdelige RTV Utrecht-podcast Broos vertelt hun verhaal. Nu te beluisteren is aflevering 4: Het einde van de tunnel. 
Voorjaar 2022. Hoe gaat het nu met de vijf Utrechters die werden gevolgd in Broos? Hebben zij de coronacrisis achter zich kunnen laten en zijn ze weer opgekrabbeld? Of zien zij voorlopig het einde van de tunnel nog niet?

Op wereldreis

Donna de Jong en Paul Wilke zijn niet langer ondernemer. Plots zit het mee. De flat die ze jarenlang verhuurden, hebben ze verkocht aan de huurder. “We hebben het kunnen verkopen voor een zeer goede prijs”, zegt De Jong. Het geld is als een geschenk uit de hemel. Hun financiële toekomst ziet er nu een stuk rooskleuriger uit.  
De wereldreis waarvan ze jaren droomden, en die door de coronacrisis niet leek te kunnen doorgaan, komt er alsnog. In september hopen ze naar India af te reizen. Ondanks het verlies van werk, zitten er voor Wilke ook positieve kanten aan de coronacrisis. “Het heeft ons geleerd wat de voordelen zijn van je leven wat eenvoudiger te hebben.”

De weg gevonden

Ook het leven van Jacqueline Bijleveld ziet er heel anders uit dan aan het begin van de coronacrisis. Haar herenkledingzaak is gesloten, definitief. Dat de gemeente een krediet verstrekte, heeft niet mogen baten. Financieel is ze nog lang niet klaar met de winkel; er zijn nog altijd schulden en zij is persoonlijk aansprakelijk. Wat Bijleveld in de toekomst gaat doen? “Dat weet ik nog allemaal niet, het is allemaal heel snel gegaan. Ik wil nu het liefst dat niemand me ziet.” 
Met Leroy Rey gaat het juist goed. De Utrechter is eindelijk weer gelukkig en heeft de wind in de zeilen. “Ik ben als dj weer aan de slag, ik heb een goede co-ouderschapregeling en een fijne vriendin”, vertelt Rey. Hij hoopt de zware jaren achter zich te kunnen laten. “Mijn familie en vriendin waren als een rots in de branding voor me. Zonder hen had ik het echt niet kunnen bolwerken, zowel financieel als mentaal niet. De afgelopen jaren waren ellendig, maar het heeft uiteindelijk zijn weg wel gevonden.” 
Wiljan de Jong voelt zich ook een stuk beter en staat weer met veel plezier achter de tap in zijn Utrechtse kroeg. “Ik heb echt heel diep gezeten door de stress dat het niet fout mocht gaan”, blikt De Jong terug. “Ik was niet de beste versie van mezelf en daar ben ik niet trots op.” Toch kan hij de coronacrisis voorlopig niet achter zich laten. “Corona is voor mij pas voorbij als al mijn schulden zijn afgelost en de reserves zijn aangevuld. Dat duurt nog wel drie jaar.”
Reageren? Mail naar broos@rtvutrecht.nl. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.